Фото: соцмережі

Коли почнеться спад води на Херсонщині: в уряді зробили невтішний прогноз

Після підриву окупантами Каховської ГЕС вода в Херсонській області продовжує прибувати й триватиме це ще декілька днів. Спад рівня води очікується після 20 червня.

Про це повідомив заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів Олександр Краснолуцький в ефірі телемарафону.

За його словами, затоплення відбувається як на правобережжі, так і лівобережжі — тимчасово окупованому російськими військами. Відповідно, туди українська влада наразі не має доступу, а окупанти не проводять евакуацію населення й навпаки цьому протистоять. До прикладу, мешканцям окупованих Олешок російські військові не дозволяють самостійно евакуюватися із міста. Населений пункт вже затоплено на 90%.

"За нашими прогнозами, ще декілька днів вода буде прибувати. Потім вона буде стояти й десь ближче до 20-х чисел червня  почне спадати", — зазначив Краснолуцький.

Він додав, що лише після спаду води можна буде сповна оцінити наслідки підтоплення. Він уточнив, що на окупованих територіях України наслідки теракту окупантів можна буде оцінити тільки після повної їхньої деокупації. Проте фахівці вже зараз складають прогнози й моделюють можливі ситуації. 

"Що стосується ґрунтів: від того, що розлилася вода, були розмиті тверді побутові відходи, були потрапляння нафтопродуктів у воду, продуктів життєдіяльності людини. Все це буде осідати на низ, і буде забруднення ґрунтів. Наскільки будуть забруднені ґрунти можна буде дізнатись, коли візьмуть на пробу сам ґрунт. Треба 30-40 років, щоб відновився ґрунтовий покрив. Тому це дійсно проблема", — додав Краснолуцький.

Нагадаємо, теракт російських окупантів, які підірвали Каховську ГЕС, призвів до жахливих екологічних наслідківУ Офісі президента зазначають, що є загроза, що відновити унікальні види тварин та рослин взагалі не вдасться.

Додамо, рівень води в Каховському водосховищі впав на 2,8 метра до позначки 14,03 метра. Погодинні темпи втрат дещо сповільнилися — до п'яти-семи см/год, на відміну від вчорашніх показників 11 см/год.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.06.2023 12:08