Фото: chas.news

У МАГАТЕ озвучили ризики для Запорізької АЕС через підрив дамби на Каховському водосховищі

Рівень води в Каховському водосховищі впав на 2,8 метра до позначки 14,03 метра. Погодинні темпи втрат дещо сповільнилися — до п'яти-семи см/год, на відміну від вчорашніх показників 11 см/год.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Він додав, що якщо рівень води впаде нижче 12,7 метрів, то Запорізька атомна електростанція більше не зможе перекачувати воду з резервуару на майданчик.

"Оскільки повний ступінь пошкодження греблі залишається невідомим, неможливо припустити, чи може це статися і коли. Однак, якщо поточна швидкість падіння збережеться, рівень 12,7 метра може бути досягнутий протягом наступних двох днів", — заявив Гроссі.

Наразі на ЗАЕС постійно поповнюють свої запаси води — включно з великим ставком-охолоджувачем поруч із станцією, а також меншими ставками-охолоджувачами та прилеглими каналами — шляхом повного використання води Каховського водосховища, поки вона ще є.

"Коли вони заповнені, цих джерел води буде достатньо, щоб забезпечити станцію водою, необхідною для охолодження шести реакторів, а також відпрацьованого палива протягом кількох місяців", — переконує Гроссі.

Нагадаємо, мешканцям окупованих Олешок російські військові не дозволяють самостійно евакуюватися із міста. Населений пункт вже затоплено на 90% після підриву Каховської ГЕС у Херсонській області.

Українська розвідка вважає, що російські терористи довго готувалися до підриву Каховської гідроелектростанції. Причетність Москви до теракту беззаперечно доводить ціла низка публічної інформації. 

Також ми писали, що до підриву Каховської ГЕС можуть бути причетні військовослужбовці 1-го батальйону 205-ї мотострілецької бригади з міста Будьонівськ Ставропольського краю Росії. Нині вони під виглядом цивільних намагаються "евакуюватися" на правий берег Дніпра Херсонщини.

Руйнування греблі Каховської ГЕС суттєво змінює географію і топографію херсонської ділянки фронту на півдні України. Затоплення зруйнували багато укріплень першої лінії оборони росіян на лівому березі Дніпра у Херсонській області

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 08.06.2023 08:22