Руслан Стефанчук. Фото: Сайт Верховної Ради

Коли Рада може розглянути законопроект про мобілізацію у другому читанні: заява Стефанчука

Спікер парламенту Руслан Стефанчук повідомив, що розгляд законопроекту про мобілізацію у другому читанні відбудеться не раніше 21 лютого. До того ж Комітет Верховної Ради з питань національної оборони та безпеки повинен мати час на ознайомлення з поправками від народних обранців.

У ефірі телемарафону він нагадав, що між першим і другим читаннями проекту закону у народних депутатів є 14 днів, аби внести поправки до документа.

"Щойно комітет буде готовий, але все одно це буде не раніше ніж 21 лютого, адже це останній день, коли можна подавати поправки до цього проекту закону", — повідомив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради додав, що перелік поправок до законопроекту доволі великий, а тому комітету потрібен час, щоб їх проаналізувати й врахувати.

Законопроект про мобілізацію: основні положення

Як відомо, Верховна Рада 7 лютого підтримала за основу проект закону про мобілізацію попри те, що його визнали суперечливим одразу кілька комітетів. У чинній редакції документ передбачає такі норми та суттєве посилення відповідальності за їхнє недотримання:

  • зменшення призовного віку з 27 до 25 років;
  • обов'язок усім військовозобов'язаним від 18 до 60 років зареєструвати електронні кабінети призовника та запровадження можливості розсилки через них електронних повісток;
  • обов'язок усім військовозобов'язаним від 18 до 60 років протягом 60 днів надати свої облікові дані — безпосередньо з'явившись до ТЦК або в електронному кабінеті. Неявка дає військкомату право просити суд обмежувати громадянам виїзд за межі України та право керувати транспортними засобами, блокувати рахунки, вилучати з банків гроші та інші цінності;
  • обов'язок пред'являти військовий квиток представникам ТЦК, поліції та прикордонникам;
  • заборона вчинення будь-яких консульських дій за кордоном для чоловіків віком від 18 до 60 років без наявності військово-облікових документів;
  • перепроходження медкомісії обмежено придатних до служби осіб та осіб, які оформили інвалідність після 24 лютого 2022 року;
  • скорочення категорій осіб, які мають право на відстрочку і бронювання (допускається мобілізація аспірантів, які навчаються на контрактній основі; чоловіків і жінок, які самостійно виховують дитину до 18 років; осіб, які доглядають за батьками дружини або чоловіка, і доглядальниць за особами з інвалідністю 2-ї групи).

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомляв, що до документа перед голосуванням за нього у другому читанні планують внести низку змін, зокрема:

  • щодо людей з інвалідністю і тих, хто за ними доглядає;
  • щодо перегляду підходу до аспірантів;
  • щодо блокування особистих рахунків громадян.

Днями Комітет Верховної Ради з питань освіти та науки рекомендував виключити з урядового законопроекту про мобілізацію норму про аспірантів-контрактників.

Нагадаємо, раніше TrueUA публікував короткий опис основних положень проекту закону про мобілізацію. Детальніше — за посиланням.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.02.2024 03:53