Фото: Міноборони США

Коли Україна може отримати перший транш озброєння від США: відповідь NYT

Американська зброя може знову почати надходити в Україну невдовзі після того, як пакет допомоги, що давно застопорився, стане законом. При цьому товари із запасів Пентагона в Німеччині будуть швидко доставлені залізницею до українського кордону.

Про це повідомляє New York Times.

За даними джерела, цей захід забезпечить військові зусилля України приблизно 60 мільярдами доларів. Значна сума виділяється на поповнення оборонних запасів США, а ще мільярди будуть використані для придбання американських оборонних систем, які, за словами українських чиновників, вкрай необхідні.

У заяві, зробленій 20 квітня після того, як Палата представників схвалила пакет допомоги, президент Байден закликав Сенат швидко вжити цього заходу, щоб допомогти задовольнити "невідкладні бойові потреби" українських сил. Очікувалося, що це станеться вже у вівторок, 23 квітня.

Протягом кількох місяців українські військові чиновники скаржилися, що політичний параліч у Конгресі США спричинив критичний брак боєприпасів у війні проти Росії. Українським військам на передовій довелося нормувати снаряди, а їх моральний дух погіршився.

Офіційні особи США прямо не сказали, яке озброєння Сполучені Штати відправлять Києву в рамках пакету, але речник Пентагона генерал-майор Патрік Райдер заявив журналістам, що, ймовірно, буде включено більше боєприпасів для ППО та артилерії.

"У нас дуже надійна логістична мережа, яка дозволяє нам дуже швидко переміщати матеріальні засоби, як ми це робили в минулому. Ми можемо доставити їх протягом декількох днів", — сказав генерал Райдер.

Нагадаємо, 20 квітня Палата представників Конгресу Сполучених Штатів Америки схвалила законопроект про допомогу Україні. За схвалення проекту проголосували 311 членів нижньої палати Конгресу США, проти висловились 112.

Президент Володимир Зеленський заявив, що ухвалений Палатою представників США пакет допомоги Україні відчують і наші воїни на передовій, і наші міста й села, які потерпають від російського терору.

Водночас президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден заявив, що ухвалення Палатою представників законопроектів про іноземну допомогу надсилає світу "чіткий сигнал" про лідерство Америки та закликав Сенат якнайшвидше схвалити ініціативи.

Своєю чергою найближчими днями Сенат Сполучених Штатів Америки розгляне законопроект про військову та фінансову допомогу Україні, ухвалений Палатою представників Конгресу.

За даними Інституту вивчення війни, російська армія, швидше за все, активізує поточні наступальні операції, а також ракетні удари та удари безпілотників у найближчі тижні, щоб скористатися вікном обмеженості українських матеріальних засобів, що закривається.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.04.2024 07:24