Фото: Офіс президента

Коли Україна зможе стати членом ЄС та НАТО: прогноз Зеленського

Україна зможе стати повноцінним членом Європейського Союзу через два роки. А от до НАТО наша країна зможе доєднатися вже після перемоги над російськими загарбниками.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час саміту, організованого банком JP Morgan.

"Сьогодні є певні песимісти серед світових лідерів, які вважають, що для членства в ЄС Україні треба 10 років. Але вони переважно знають нас і іноді навіть бояться нашого духу, нашої енергії. Тому ми бачимо, що ми можемо бути у ЄС через два роки. І нам потрібні гарантії безпеки", — сказав глава держави.

Український гарант зазначив, що найкращою гарантією для України буде членство в НАТО.

"Ми вважаємо, що будемо в НАТО раніше, ніж усі лідери вирішать, що наш пакет щодо гарантій безпеки є слушним. Тому що вони ухвалюють рішення повільно, це бюрократія... І я вважаю, що після перемоги ми будемо в НАТО", — заявив Зеленський.

Що має виконати Україна для вступу в ЄС

Єврокомісія раніше уже оголосила план дій, який Україні потрібно виконати для початку переговорів про вступ до ЄС. Основні вимоги: 

1. Ухвалення законодавства про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має містити процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок.

2. Завершення перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

3. Посилення боротьби з корупцією, зокрема серед топ-посадовців.

4. Завершення відбору та призначення нового директора НАБУ та прокурора САП.

5. Забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF).

6. Ухвалення комплексного стратегічного плану реформування правоохоронного сектору.

7. Впровадження закону про олігархів.

8. Приведення законодавства про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством.

9. Завершення реформи законодавства для національних меншин. 

Нагадаємо, 3 лютого президент Євроради Шарль Мішель заявив, що Україна може стати членом Євросоюзу в найближчі два роки. Цей процес може бути прискорений, якщо будуть реалізовані всі необхідні реформи.

Також Європейська комісія опублікує письмовий звіт щодо виконання Україною рекомендацій для вступу в Європейський Союз восени цього року. Водночас усне оновлення буде весною.

Політика, 11.02.2023 12:56