Фото: аrmyinform.com.ua

Коли відбудеться новий "Рамштайн": у Міноборони озвучили дату і мету зустрічі

Уже на тижні з 18-го вересня відбудеться наступна зустріч у форматі "Рамштайн". Вона пройде на авіабазі "Рамштайн" у Німеччині.

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков, пише "24 канал". Він наголосив, що пріоритетом для України залишається протиповітряна оборона зі всіма її складовими.

"Більше систем — більше ракет, радарів. Також авіація як частина протиповітряної оборони. Друга річ — це артилерія та амуніція до неї, боєприпаси. Третя річ — це, як я кажу, "сталевий кулак" — бронетехніка усіх видів", — сказав Резніков.

Йдеться, зокрема, про бронетранспортери, броньовики, танки, броньовані автомобілі для евакуації поранених та всі види запчастин до них.

"Якщо, припустимо, у нас два типи Leopard: Leopard 1 та Leopard 2. Що це означає? А це означає, що на базі Leopard 1, на його шасі їздить Gepard — це теж Leopard 1, їздить броньована машина Marder. Тобто, хтось має ремонтувати, обслуговувати. Leopard 2 теж хтось має обслуговувати", — зауважив очільник оборонного відомства.

Резніков запевнив, що на майбутній зустрічі "Рамштайну" обговорять підготовку українських військових, оновлення бригад та формування нових. За словами міністра оборони, практично у всіх країнах триває підготовка або з конкретними видами зброї, або техніки, або звичайна підготовка молодого бійця — від окопу, їх штурму, тактичної медицини, надання допомоги тощо.

Чи зменшилась кількість допомоги

Резніков розповів, що ніхто із партнерів не провалився вниз в грошовому еквіваленті щодо допомоги Україні. Просто багато союзників уже не мають якоїсь зброї. Зокрема, йдеться про Литву, Латвію, Естонію, Люксембург та Польщу.

Вони, додав міністр оборони, віддають усе, що можуть, адже вірять у перемогу України та в те, що треба перемогти ворога на полі бою. А ворог для цих усіх країн — саме Росія. Також ці країни запустили інвестиції у виробництво, гуманітарну допомогу чи шпиталі.

"У відсотковому розумінні від їхнього ВВП, вони — чемпіони. Але у них не такі бюджети як у США, Великої Британії, Німеччини чи Франції, бо вони чемпіони по об'єму в грошах. Але у відсотках — ті маленькі країни будуть чемпіонами", — сказав Резніков.

Він зазначив, що восени відродиться політична активність парламентів. Вони ухвалюватимуть рішення, скільки грошей треба закласти у свою обороноздатність та допомогу Україні у 2024 році.

"Чому важливий "Рамштайн", який буде восени? Бо ми будемо комунікувати. Наші бачення майбутнього і на наступні роки, щоб вони теж це від нас почули, оцінили, де вони готові бути нашими партнерами й далі, й заклали це у свої бюджетні плани", — додав міністр оборони України.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з главою нідерландського уряду Марком Рютте заявив, що Україна отримає від Нідерландів 42 літаки F-16. Передача винищувачів відбудеться після тренування українських пілотів та інженерів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.08.2023 19:15