Фото: Офіс президента

Коли завершаться переговори щодо гарантій безпеки для України: дані WSJ

Переговори щодо надання гарантій безпеки Україні від "Великої сімки" можуть звершитися у наступному році, адже підготовка країнами G-7 гарантій займе багато місяців.

Про це повідомило видання The Wall Street Journal.

За даними видання, США та Велика Британія активно ведуть переговори з цього питання. Водночас Франція планує розпочати перший раунд переговорів з Україною щодо двосторонніх гарантій безпеки вже найближчими тижнями.

"Надання гарантій безпеки Україні з боку країн-учасниць G7, імовірно, буде завершено лише до 2024 року. Водночас Німеччина тільки почала аналізувати можливі способи надання підтримки Україні, і поки що не зрозуміло, яких конкретних домовленостей буде досягнуто з іншими країнами", — пише видання. 

За даними WSJ, серед країн G7 немає спільної думки щодо того, наскільки детальними мають бути зобов'язання перед Києвом. Крім того, їм необхідно з'ясувати з Україною, якими можуть бути її майбутні військові потреби.

Зазначається, що відсутність двосторонніх угод між союзниками може стати ключовою проблемою в наданні гарантій безпеки для України. На думку журналістів, це також може знизити ефективність військової допомоги Україні.

Що передбачають гарантії безпеки для України

Схвалена на саміті НАТО декларація G7 передбачає довгострокову підтримку України у сфері безпеки та економіки. Вона є важливим кроком до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави. Зокрема, гарантії безпеки містять такі компоненти:

  1. Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу. 
  2. Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни. Всі ці принципи були закладені в концепції Kyiv Security Compact групи Расмуссена-Єрмака. 
  3. Підтримка у притягненні Російської Федерації до відповідальності за агресію та кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання Росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права. Це означає, що держави-члени G7 повністю підтримують ініціативи Офісу Президента в площинах санкційної політики та правосуддя.
  4. Подальша підтримка демократичного розвитку України.

Нагадаємо, 3 серпня Україна розпочала переговори зі США щодо надання безпекових гарантій. Другою країною, з якою Україна почала перемовини щодо двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій, стала Велика Британія. Переговори з Лондоном стартували 11 серпня. Минулого тижня діалог щодо гарантій безпеки Україна почала із Канадою.

Раніше Зеленський пояснив, як працюватимуть гарантії безпеки для України, які партнери ухвалили на саміті НАТО. За його словами, це перші юридичні зобов'язання від партнерів. До їхньої реалізації зможуть доєднатися країни, які не входять до складу "Великої сімки". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 29.08.2023 12:38