Фото: Офіс президента України

Зеленський розповів, про яку модель гарантій безпеки Україна домовлятиметься зі США

Україна планує домовитися зі Сполученими Штатами Америки про гарантії безпеки на зразок тих, які має від США Ізраїль. Вони будуть діяти незалежно від зміни президента у Штатах.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю "1+1".

"Зі США у нас, напевно, буде саме ізраїльська модель, де є і зброя, і технології, й тренування, і фінанси", — сказав він.

На питання, чи збережеться ця модель, якщо у США зміниться президент, Зеленський сказав: "Вона буде діяти, бо це речі, які голосуються Конгресом. Відповідно, в європейських державах підтримуються парламентами держав".

Зеленський додав, що договори про гарантії безпеки з різними країнами можуть містити різні компоненти.

"Там повинні бути і санкції, і зброя, фінанси, ППО, літаки — меню велике, але різний клієнт, скажімо так. Зі Сполученими Штатами це буде більш потужний двосторонній договір, із Британією — сильний. Є держави, які просто не мають зброї, але мають фінанси, серйозні санкції у разі повторення агресії", — сказав він.

За словами президента, іноземні партнери не хочуть "бути втягнутими в війну в Україні своїм особовим складом".

"І нам це не потрібно, бо це буде війна НАТО, це Третя світова", — додав він.

На питання, що буде, якщо Україна не отримає запрошення до НАТО влітку наступного року, Зеленський сказав: "Через рік". При цьому президент наголосив, що гарантії безпеки потрібні Україні на шляху до НАТО.

"Потім ці гарантії безпеки можуть зменшитись, хтось може відмовитись, але нам це потрібно на шляху до НАТО", — сказав він.

Що передбачають гарантії безпеки для України

Схвалена на саміті НАТО декларація G7 передбачає довгострокову підтримку України у сфері безпеки та економіки. Вона є важливим кроком до укладення системи двосторонніх безпекових угод між Україною та окремими країнами-гарантами щодо гарантій безпеки для нашої держави. Зокрема, гарантії безпеки містять такі компоненти:

  1. Заходи з допомоги Україні у захисті себе та упередження нової агресії, зокрема постачання зброї, підтримку в розбудові ОПК, навчання, співпрацю в галузі розвідки та кібербезпеки. Крім того, країни-гаранти допомагатимуть підвищенню стабільності української економіки й енергетики та надаватимуть технічну й фінансову допомогу. 
  2. Заходи на випадок нової агресії, які передбачають негайні консультації, щоб забезпечити Україну всім необхідним для оборони в найкоротші терміни. Всі ці принципи були закладені в концепції Kyiv Security Compact групи Расмуссена-Єрмака. 
  3. Підтримка у притягненні Російської Федерації до відповідальності за агресію та кроки економічного та юридичного характеру, спрямовані на покарання Росії та збільшення її витрат на війну. Серед них: подальше посилення санкційного тиску, заморожування активів, створення механізмів стягнення репарацій та судове переслідування винних у злочинах проти України й українців згідно з нормами міжнародного права. Це означає, що держави-члени G7 повністю підтримують ініціативи Офісу Президента в площинах санкційної політики та правосуддя.
  4. Подальша підтримка демократичного розвитку України.

Нагадаємо, 3 серпня Україна розпочала переговори зі США щодо надання безпекових гарантій. Другою країною, з якою Україна почала перемовини щодо двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій, стала Велика Британія. Переговори з Лондоном стартували 11 серпня. Минулого тижня діалог щодо гарантій безпеки Україна почала із Канадою.

Раніше Зеленський пояснив, як працюватимуть гарантії безпеки для України, які партнери ухвалили на саміті НАТО. За його словами, це перші юридичні зобов'язання від партнерів. До їхньої реалізації зможуть доєднатися країни, які не входять до складу "Великої сімки". 

Війна, 28.08.2023 02:26