Командувач миротворчими силами ООН в ЦАР: Рішення може бути тільки політичним

24 ЖОВТНЯ 2017 12:48

Незважаючи на істотний прогрес, успішно проведені вибори і присутність миротворців і поліцейських ООН, ситуація в Центральноафриканській республіці як і раніше нестабільна.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на UN.  

У країні відбуваються спалахи насильства, чверть жителів ЦАР вимушені були покинути свої домівки. Півмільйона чоловік знайшло притулок в сусідніх країнах. Число внутрішніх переселенців досягло 600 тисяч чоловік.   

У вівторок, в день Організації Об'єднаних Націй, в ЦАР знаходитиметься з візитом Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.   

Він підкреслив, що збирається відмітити День ООН з «блакитними касками». Глава ООН, зокрема, віддасть данину пам'яті 12 миротворцям ООН, які загинули в Центральноафриканській республіці в 2017 році.   

«По всій країні росте міжгромадська напруженість. Не вщухає насильство. Погіршується гуманітарна ситуація», - сказав Генеральний секретар.  

Миротворці і поліцейські ООН докладають неймовірних зусиль до того, щоб зберігати в країні хоч якусь подібність стабільності і порядку.   

«Поліцейські допомагають, в основному, коли треба затримувати підозрюваних. Військові підключаються, коли необхідно застосувати силу», - говорить Жан-Марі Віанні, командир військового взводу з Руанди.   

У своїй останній доповіді Генеральний секретар запросив у членів Ради Безпеки ООН підкріплення чисельністю 900 військовослужбовців для Місії ООН в ЦАР.   

Командувач силами Місії, генерал-лейтенант Балу Кейта вважає, що таке підкріплення, безумовно, допоможе стабілізувати ситуацію в ЦАР.   

Проте, він не вірить у військове рішення.  

«Для миротворчої операції не існує військового рішення. Рішення буде політичним - у вигляді відкритих переговорів з усіма сторонами конфлікту», - сказав він.

 

Світ, 24.10.2017 12:48