Фото: СБУ

Компанії Оксани Марченко фінансували російських силовиків: деталі злочинної оборудки дружини Медведчука

Служба безпеки ліквідувала масштабну схему підпільного фінансування російських окупаційних угруповань з боку громадян України. Зокрема, до організації оборудки причетна Оксана Марченко, дружина підозрюваного у державній зраді й кума російського диктатора Володимира Путіна Віктора Медведчука.

Про це повідомили у прес-службі СБУ.

Зазначається, що саме Марченко є кінцевим бенефіціаром мережі київських компаній і підприємства у Ялті, які переводили мільйонні суми на рахунки "Росгвардії" та МВД РФ в окупованому Криму. Встановлено, що ці компанії платили рашистам нібито за "охорону нерухомості Медведчука" на території півострова. 

"Крім цього, бізнес-структура Марченко регулярно поповнювала російський бюджет у вигляді сплати "податків і зборів". Загальна сума здійснених платежів на користь країни-агресора становить понад 50 млн у гривневому еквіваленті", — повідомили правоохоронці. 

Як Марченко організувала злочинну схему

Для реалізації схеми кума Путіна зареєструвала у Ялті товариство зі статутним капіталом у понад 1 млрд російських рублів. Для його створення залучила активи трьох підконтрольних інвестиційних компаній, які розташовані у Києві. Потім "кримська" фірма підписала відповідні "охоронні" угоди зі структурами "Росгвардії" та МВД РФ.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну компанія Марченко продовжила фінансувати бюджет рашистів.

Що виявили в офісах Марченко під час обшуків

Правоохоронці провели 11 обшуків на об’єктах нерухомості дружини Медведчука, офісах її київських компаній та за адресами проживання їхніх топ-менеджерів. Там виявили:

  • документи, комп’ютери, флешки та мобільні телефони із доказами оборудок;
  • печатки та банківські картки, які використовували у незаконній діяльності.

Підозра Марченко

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили кумі Путіна та очільниці афілійованої фірми у Криму про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України). Їм загрожує покарання до восьми років ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, торік у жовтні президент Володимир Зеленський увів санкції проти Оксани Марченко.

Війна, 07.02.2023 09:47