Фото: armyinform.com.ua

Кому Міністерство охорони здоров'я передало функції центральної МСЕК: офіційна заява

Міністерство охорони здоров'я передало функції центральної медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) Українському державному науково-дослідному інституту медико-соціальних проблем інвалідності. Алгоритм оскарження рішень МСЕК наразі не змінився.

Про це йдеться на сайті Міністерства.

Як зазначає МОЗ, Кабмін на виконання рішень РНБО та президента затвердив план щодо протидії корупційним та іншим правопорушенням серед МСЕК, який передбачає: 

  • створення робочої групи для перегляду рішень, які ухвалювали МСЕК, зокрема щодо посадовців;
  • розробку МОЗ та Мінцифри плану цифровізації проходження всіх етапів експертизи;
  • швидкий аудит всіх пенсійних виплат по інвалідності прокурорам та іншим посадовцям державних органів, який проведе Пенсійний фонд разом з ДБР, Нацполіцією та СБУ;
  • винесення на розгляд уряду законопроєктів від МОЗ та Мінсоцполітики щодо комплексної реформи МСЕК. 

Оскарження рішень МСЕК

За даними Міністерства, алгоритм оскарження рішень медико-соціальної експертної комісії наразі не змінився. Якщо справа була направлена на оскарження до Центральної МСЕК, то її буде перенаправлено до Українського державного НДІ медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ України в місті Дніпро. З особою звʼяжуться щодо розгляду і подальших дій, черговість розгляду буде збережена. 

Якщо особа вважає, що рішення МСЕК є необґрунтованим, його можна оскаржити. Спочатку варто це зробити в досудовому порядку в комісії вищого рівня, якщо ж і надалі громадянин не буде згоден з результатом — потрібно звернутися до суду.

Досудовий порядок оскарження передбачає такі кроки: написання заяви до тієї ж комісії, де ви проходили експертизу, або обласної комісії. Після цього буде проведена експертиза (у разі потреби з проведенням додаткового обстеження) і винесене нове рішення.

Також варто звернутися до організації, що виконує функції центральної МСЕК. Якщо особа не погоджується з новим рішенням, то можна подати оскарження до Центральної медико-соціальної експертної комісії, функції якої виконує Український державний науково-дослідний інститут медико-соціальних проблем інвалідності МОЗ України в місті Дніпро.

Як відомо, після низки гучних корупційних скандалів в Україні ухвалили рішення ліквідувати медико-соціальні експертні комісії. Зокрема, президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ.

Нагадаємо, раніше міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович також запевняла, що Україна продовжуватиме підтримувати громадян, які цього потребують, шляхом нарахування субсидій. Споживачам, які вже отримували виплати минулого року, буде автоматично розраховано новий розмір допомоги.

Також Оксана Жолнович запевнила, що в Україні пенсії з інвалідності продовжать нараховувати. І на це жодним чином не вплине реформа медико-соціальних експертних комісій, яку запровадили нещодавно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 28.10.2024 10:59