Фото: сайт президента

Конгрес США відхилив законопроект, який не передбачав допомогу Україні

У вівторок, 6 лютого, Конгрес США відхилив законопроект республіканців, у якому не було допомоги Україні. Натомість у документі передбачалося виділення 17,6 мільярда доларів Ізраїлю.

Про це пише Reuters. 

Видання повідомляє про те, що республіканці не змогли зібрати достатньої підтримки для ухвалення посилення прикордонної політики США, а також допомоги для України та інших країн.

Як зазначається, у Демократичній партії заявили, що хочуть проголосувати за ширший законопроект, який також передбачає допомогу Україні, міжнародне гуманітарне фінансування та нові гроші на безпеку кордонів.

Голосування відбулося з результатом 250 голосів проти 180, що є недоліком, оскільки він був внесений відповідно до прискореної процедури, яка вимагає прийняття більшості у дві третини голосів. Голосування в основному проходило партійною лінією, хоча 14 республіканців виступили проти законопроекту, а 46 демократів підтримали його.

Зауважується, що допомога Ізраїлю одному з найбільших отримувачів іноземної допомоги США традиційно користується сильною двопартійною підтримкою в Конгресі. Але багато опонентів назвали законопроект Палати представників "політичним вивертом" республіканців, покликаним відвернути їх від законопроекту Сенату на суму 118 мільярдів доларів, який поєднує в собі перегляд імміграційної політики США та нове фінансування безпеки кордонів з мільярдами доларів у вигляді надзвичайної допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню.

Додається, що члени Конгресу вже кілька місяців намагаються знайти спосіб направити допомогу у сфері безпеки за кордон, особливо в Україну, яка бореться із російськими загарбниками. Байден двічі скеровував до Конгресу прохання про відповідні законопроект, останній раз у жовтні. Втім, поки це питання все ще не вирішено.

Нагадаємо, аналітики ISW продовжують вважати, що США не буде потреби спрямовувати Україні великі пакети допомоги в галузі безпеки на невизначений термін, якщо Україна продовжить успішно здійснювати заходи, спрямовані на внутрішнє виробництво власної зброї, побудову двостороннього та міжнародного оборонно-промислового партнерства та створення спільних промислових підприємств із західними країнами, а також підприємств, орієнтованих на спільному виробництві оборонних матеріалів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 07.02.2024 09:06