Фото: Офіс президента України

Контрнаступ ЗСУ: Зеленський пояснив, чому темпи просування повільніші, ніж очікувалося

Президент Володимир Зеленський вважає, що контрнаступ Збройних сил України відбувається повільніше, ніж очікувалося, через те, що сама операція розпочалася пізніше за прогнозовані терміни.

Про це він заявив під час безпекового форуму Aspen Security Forum, виступаючи по відеозв’язку 21 липня.

Зеленський повідомив, що Україна планувала наступальну операцію навесні, однак через брак боєприпасів і озброєння, а також недостатню кількість правильно навчених бригад на західній зброї її довелося відтермінувати. 

"Оскільки ми почали трохи пізно, можна сказати, і це правда, яку поділяють усі експерти, що це дало Росії час замінувати всю нашу землю та побудувати кілька ліній оборони", — сказав він.

Президент також визнав, що Росія мала більше часу в очікуванні контрнаступу, ніж потрібно.

"Безумовно, у них було трохи більше часу, ніж потрібно; завдяки цьому вони побудували всі ці (оборонні, — ред.) лінії. І справді, у них було багато мін на наших полях. Через це повільніший темп наших контрнаступальних дій", — сказав Зеленський.

Очільник держави наголосив, що, попри труднощі, українські військові просуваються вперед.

"Ми не хотіли втрачати своїх людей, свій персонал, своїх військовослужбовців, не хотіли втрачати техніку, тому досить обережно вели наступальні дії. Я б сказав, що ми наближаємося до того моменту, коли відповідні дії можуть набрати темп, тому що вже проходимо деякими мінними ділянками й розміновуємо ці ділянки", — сказав він.

Просування ЗСУ на фронті

За останню добу Збройні сили України вели контрнаступ як мінімум на трьох ділянках фронту і просунулися вперед. Зокрема, йдеться про рух на південному фланзі Бахмута, що на Донеччині, а також на Бердянському та Мелітопольському напрямках Запорізької області, повідомляв Інститут вивчення війни.

Аналітики вказували, що українське військове командування інформувало про просування на 1,8 кілометра на південному фланзі Бахмута. Крім цього, українські захисники продовжували наступ на Бердянському (район кордону Донецької та Запорізької областей) та Мелітопольському (Захід Запорізької області) напрямках. Зокрема, ISW вважає, що українські військові мали просування приблизно на 100 метрів на день на південь і південний схід від Оріхова.

Раніше командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський заявляв, що армія Російської Федерації має суттєву перевагу в можливості забезпечення боєприпасами під час ведення бойових дій в Україні. Наразі ЗСУ можуть відповісти лише одним пострілом на сім-вісім пострілів окупантів. Також Сирський наголошував, що армія РФ має перевагу в кількісному складі й особливо в артилерії.

Водночас міністр оборони Сполучених Штатів Америки Ллойд Остін на початку тижня зауважував, що Збройні сили України перехопили ініціативу на полі бою. За його словами, контрнаступ українських військових є ключовим моментом у боротьбі із російськими загарбниками.

Своєю чергою головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявляв, що його дратують коментарі про те, що контрнаступ просувається повільними темпами. Він наголошував, що кожен метр визволеної землі дається кров’ю українських захисників. Крім того, Сили оборони щодня просуваються вперед — навіть якщо це лише 500 метрів. 

На переконання Залужного, аби контрнаступ просувався швидше, українському війську потрібно більше зброї та винищувачі F-16 — це допоможе досягти переваги у повітрі. Головнокомандувач вважає, що західні союзники України ніколи б не почали наступ без панування у повітрі. Проте Україна вимушена це робити через недостатньо швидке надання винищувачів. 

Нагадаємо, раніше TrueUA аналізував, як минув перший місяць контрнаступу ЗСУ, а також скільки Україна деокупувала територій, починаючи з червня 2023 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.07.2023 03:27