Фото: NZ Herald

Коронація Чарльза III: коли і де дивитися церемонію онлайн

У суботу, 6 травня, у Великій Британії відбудеться коронація Чарльза III та його дружини Камілли. Хоча ця церемонія і може стати найдорожчою за всю історію, але вона буде менш пишною, ніж коронація Єлизавети II 70 років тому.

Коли пройде церемонія

У Лондоні урочистості розпочалися зранку. Маршрут проходитиме від Букінгемського палацу до Вестмінстерського абатства:

  • О 08:00 (за київським часом) відкриють оглядові майданчики для глядачів за маршрутом церемонії в Гайд-парку, Грін-парку та Сент-Джеймс-парку, вздовж торгового центру та Уайтхолла.
  • Процесія з королівською каретою у супроводі сотень військових вирушить до Вестмінстерського абатства о 12:20. В абатстві церемонії проводяться з 1066 року.
  • В абатстві служба розпочнеться 13:00. Під час неї монарх буде представлений народу, дасть клятву, пройде етапи помазання, інвеститури та зійде на престол.
  • Близько 16:30 церемонія завершиться привітанням монарха з балкона Букінгемського палацу та прольотом авіації військово-повітряних сил.

Деталі коронації

Церемонію проведуть коротшу і з меншою кількістю гостей, ніж раніше. Водночас її вартість виявилася набагато дорожчою — 250 млн фунтів стерлінгів. У перерахунку у 1953 році церемонія коштувала б 47 млн фунтів. Нині більшість коштів скерували на витрати з безпеки. Ще 100 млн планують витратити на триденне святкування.

У Великій Британії бари та паби продовжать працюватимуть довше. У понеділок, 8 травня, британці отримають додатковий вихідний.

Чарльз III стане 40 монархом, який зійде на престол у стінах абатства.

Чи буде королева-консорт Камілла коронована разом з Чарльзом III

Після заяви королеви Єлизавети II у 2022 році про те, що вона "щиро бажає", аби колишня герцогиня Корнуольська прийняла титул королеви-консорта, коли Чарльз вступить на престол, вона буде коронована разом з монархом. Вона стане першою з подружжя, хто буде коронований після королеви-матері в 1937 році, і матиме на голові корону королеви Марії, інкрустовану діамантами. Спочатку припускали, що королева-консорт Камілла носитиме платинову корону королеви-матері, прикрашену 2800 діамантами, зокрема суперечливим 105-каратним Koh-i-Noor, але пізніше Букінгемський палац підтвердив, що вона не буде представлена на коронації.

Хто запрошений на коронацію короля Чарльза III

Запрошення вже розіслані 2000 гостям. Серед них будуть члени королівської родини, представники палат парламенту та церкви, а також видатні політики з країн Співдружності та всього світу. Кількість запрошених насправді відносно невелика, враховуючи, що на коронації королеви були присутні понад 8000 осіб.

Де подивитися коронацію

Трансляцію будуть вести британські канали ВВС, ITV 1, Sky News у телеефірі. В онлайні церемонія коронації Чарльза III буде на BBC iPlayer, ITVX, на сторінці Sky News у Youtube.

Онлайн-трансляція буде доступна на каналі The Royal Family в YouТube 6 травня з 12:25.

Як Чарльз III став королем

Принц Чарльз автоматично успадкував титул своєї матері — королеви Єлизавети II. 8 вересня минулого року вона померла в замку Балморал у віці 96 років. Через два дні спеціальна Рада зі вступу в престол проголосила новим сувереном її старшого сина.

Новий монарх отримав ім'я Чарльз III і офіційно узявся до виконання своїх обов'язків з 10 вересня 2022. Церемонію коронації було вирішено провести пізніше, оскільки вона є символічною. Чарльз III був оголошений королем у віці 73 років, ставши найстарішим монархом на момент початку правління за всю історію Великої Британії.

Нагадаємо, 5 травня до столиці Великої Британії прибув прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Він буде присутній на коронації Чарльза III, а також проведе декілька важливих зустрічей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.05.2023 09:38