Фото: соцмережі

Коронація відбулася: Чарльз ІІІ зійшов на престол

У Лондоні завершилася коронація Чарльза ІІІ. Урочиста церемонія пройшла у Вестмінстерському абатстві.

Зазначимо, що церемонія тривала декілька годин. Чарльз III отримав королівські атрибути — кулю, скіпетр і перстень.

Ця коронація стала першою за майже 70 років — востаннє ця подія відбулася для Єлизавети II у червні 1953 року. Вона була першим монархом, якого коронували після Едуарда VII 1902 року. Коронації здійснюють у Вестмінстерському абатстві в Лондоні уже понад 900 років.

коронація Черльза третього

Фото: Міноборони Великої Британії / Twitter

Обов'язки короля

Відтепер король виконує формальні обов'язки щодо призначення прем'єра та розпуску уряду Британії, здійснює іноземні візити. Має звання Верховного головнокомандувача Збройних сил і дає згоду застосування армії поза державою.

Британський монарх як глава Співдружності націй очолює 14 країн (Австралія, Антигуа і Барбуда, Багамські Острови, Беліз, Гренада, Канада, Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея, Сент-Вінсент і Гренадини, Сент-Кіттс і Невіс, Сент-Люсія, Соломонові острови, Тувалу, Ямайка).

Біографія Чарльза III

Чарльз третій

Фото: Міноборони Великої Британії / Twitter

Повне ім'я британського монарха  Чарльз Філіпп Артур Джордж, йому 74 роки. Народився у Букінгемському палаці 14 листопада 1948 року. Статус спадкоємця він отримав у три роки, коли помер його дід Георг VI, а мати Єлизавета ІІ стала королевою.

Чарльз III був першим спадкоємцем престолу, який закінчив університет. Має ступінь магістра мистецтв. Вивчав у Кембриджі антропологію, археологію, історію та валлійську мову. Також служив у флоті, був пілотом військового винищувача та вертольота. Здобув звання фельдмаршала.

Був одружений із Діаною Спенсер, яка народила йому синів Вільяма (нинішній спадкоємець престолу) та Гаррі. Подружжя розлучилося через 15 років, а 1997 року принцеса Діана загинула в автокатастрофі. У 2005 році Чарльз одружився вдруге  з Каміллою Паркер Боулз. Відносини з нею почалися задовго до шлюбу. Британський монарх має пятьох онуків. 

Нагадаємо, запрошення на коронацію до Вестмінстерського абатства отримали близько 2000 осіб. Україну на ній представляють перша леді Олена Зеленська та прем'єр-міністр Денис Шмигаль. За словами експертів, кількість запрошених насправді відносно невелика, враховуючи, що на коронації королеви Єлизавети ІІ були присутні понад 8000 осіб

Формально королем Чарльз III став наступного дня після смерті 8 вересня 2022 року його матері — королеви Єлизавети II. 

Варто зауважити, що коронація Чарльза III стала найдорожчою в історії Британії. За даними інсайдерів, її вартість становить 250 мільйонів фунтів стерлінгів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 06.05.2023 14:19