Коронавірус б'є по економіці: озвучені три сценарії для України

25 БЕРЕЗНЯ 2020 10:31

Світові аналітичні компанії і економічні експерти вважають, що через пандемію коронавірусу світ входить в нову економічну кризу. На цьому тлі консалтингова компанія Capital Times оновила макроекономічний прогноз для України. Він передбачає три сценарії: базовий, песимістичний і оптимістичний.

Базовий сценарій передбачає, що Україна відновить співпрацю з МВФ 2020 року, а епідемію COVID-19 вдасться приборкати до початку III кварталу. За умови, що Нацбанк і Мінфін продовжуватимуть помірну політику, падіння ВВП становитиме 4%. Середньорічний курс долара зросте до 30,3 грн (на піку становитиме 35 грн/дол.), а інфляція – до 10,5%.

Песимістичний сценарій можливий за умови, що співпраця з МВФ не відновиться, або якщо фіскальне стимулювання з боку уряду буде надлишковим. Також багато що залежить від глибини світової кризи. В такому випадку ВВП України до кінця 2020-го може впасти на 10%, середньорічний курс долара буде на рівні 32,6 грн, піднімаючись на піках до 45 грн, інфляція прискориться до 16,5%.

Оптимістичний сценарій буде можливий в тому випадку, якщо пік кризи припаде на II квартал 2020 року, після чого економіка почне швидко відновлюватися завдяки фіскальним та монетарним стимулам, а також підписанню нової програми з МВФ на велику суму. В цьому випадку ВВП України не впаде (хоча і не зросте). Гривня послабиться лише до 28,5 грн за долар (середньорічний курс), досягаючи на максимумі 32 грн/дол. Інфляція підвищиться незначно – до 6,3%. Економічний підйом почнеться з IV кварталу. Доларовий ВВП України постраждає незначно (мінус 2,8%, або 150 млрд дол.), валютні резерви збережуться на рівні 20,1 млрд дол.

Керуючий партнер Capital Times Ерік Найман пояснив, що багато що залежатиме і від того, чи вдасться уникнути повторного спалаху коронавірусної інфекції восени, повідомляє портал «Сьогодні».

Економіка, 25.03.2020 10:31