Країна Басків вимагає референдум щоб відокремитися від Іспанії

11 ЧЕРВНЯ 2018 12:12

З своїм традиційним символом і прапором - десятки тисяч жителів іспанської Країни Басків утворили в неділю живий ланцюг завдовжки 202 кілометри. Вони закликають дати їм можливість провести регіональний референдум про незалежність, повідомляє Euro News.

Ланцюг починалася в місті Сан-Себастьяні та закінчувалася біля будівлі парламенту Країни Басків в Віторії. Акція була організована баскської організацією Gure esku dago що означає «У наших руках». Її представник Анхель Ойарбіде каже:

«Сьогодні тисячі громадян показали, що ми хочемо вирішити політичне майбутнє цієї країни. Нам потрібно визначитися з ним, і у нас є тисячі і тисячі причин, які спонукають нас до цього, вони впливають в повсякденному житті як на кожного з нас окремо, так і на всіх в цілому. Ми повинні всі разом сказати своє слово і вирішити наше майбутнє».

Велика частина населення Країни Басків не підтримує ідею відокремлення від Іспанії. Однак і серед прихильників єдності багато тих, хто вважає: народ повинен мати право на волевиявлення.

Іспанська конституція піднімати питання про незалежність автономних співтовариств без згоди Мадрида не дозволяє. Після референдуму про незалежність в Каталонії Мадрид взяв під свій прямий контроль управління цією автономною областю і заарештував організаторів плебісциту.

Події, 11.06.2018 12:12