Фото: Facebook-сторінка НАТО

Країни Північної Європи посилять безпеку Балтійського моря: скільки кораблів патрулюватимуть регіон

Не менше 20 кораблів Об'єднаних експедиційних сил посилять патрулювання Північного та Балтійського морів. Таким чином країни Північної Європи надсилають відповідні сигнали Російській Федерації.

Таку заяву зробив міністр оборони Швеції Пол Йонсон, пише SVT.

"Йдеться про ведення морського спостереження, близько 20 військових кораблів діятимуть у Балтійському морі, а також у деяких частинах Північної Атлантики, щоб врахувати ситуацію з безпекою та краще захистити критично важливу інфраструктуру під водою", — сказав Йонсон.

За словами міністра, Об'єднані експедиційні сили раніше не ухвалювали рішення про подібні оперативні заходи, а нинішнє відбулося у тісній консультації з НАТО.

"Це симптом дуже серйозної ситуації з безпекою у світі, але, перш за все, у нашому власному регіоні, і ми повинні мати можливість здійснювати подібні операції для захисту критичної інфраструктури, а також для того, щоб надсилати сигнали Росії", — зауважив посадовець.

Які країни входять до Об'єднаних експедиційних сил

Об'єднані експедиційні сили Сполученого Королівства — це союз країн, до якого окрім Британії входять ще дев'ять її північноєвропейських союзників, серед яких Данія, Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва, Нідерланди, Швеція та Норвегія.

Нагадаємо, в Естонії розміститься близько чотирьох тисяч військових з Великої Британії. Це відбудеться у рамках 20-тисячного контингенту, який вирушить до Північної Європи 2024 року.

Згідно з новими планами Євросоюзу, Данії доручать перевіряти та потенційно блокувати російські судна, що проходять через її води. Через Балтійське море транспортується близько 60% російського морського експорту нафти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 29.11.2023 07:36