Фото ілюстративне. Джерело: dailysabah

Британія відправляє до Естонії чотири тисячі військових: у чому причина

В Естонії розміститься близько чотирьох тисяч військових з Великої Британії. Це відбудеться у рамках 20-тисячного контингенту, який вирушить до Північної Європи 2024 року.

Про це заявив міністр оборони балтійської країни Ханно Певкур, пише ERR. Зазначається, що військові прибудуть до Естонії не одразу, а поступово протягом року, що залежить від специфіки навчань.

"Для Естонії це означає те, що протягом наступного року очікується поява десь близько чотирьох тисяч британців", — розповів Певкур.

Військовий контингент в Естонії: для чого його формують

За даними джерела, британський експедиційний корпус насамперед призначений для того, щоб захищати місцеву інфраструктуру від можливих гібридних загроз.

Очільниця парламентської комісії з держоборони Естонії Калева Стойческу заявила, що контингент покликаний зміцнити присутність союзників у просторі Балтійського моря, у якому розташована ця інфраструктура. 

"Ми говоримо і про те, що сталося торік у вересні з газопроводом Nord Stream, і зараз із Balticconnector. І навіть із кабелем між Естонією та Фінляндією... Ми будемо захищати цю інфраструктуру. Це питання безпеки, і такий саботаж ми ігнорувати не будемо", — додав він.

Велика Британія з 2024 року розмістить у країнах Північної Європи понад 20 тисяч своїх військових як засіб додаткового стримування. Окрім особового складу — представників піхоти, флоту й авіації — це буде вісім кораблів Королівських військово-морських сил Британії, 25 бойових літаків та авіаційна група з гелікоптерів Apache, Chinook і Wildcat, які будуть брати участь у масштабних військових навчаннях. Вони також патрулюватимуть повітряний простір і покращувати свої навички працювати у жорстких північних умовах. 

На даний час у Балтиці перебуває на ротації британська авіаносна ударна група у складі флагмана HMS Queen Elizabeth, ще п’яти кораблів, винищувачів F35 Lightning II та гелікоптерів Wildcat.

Нагадаємо, 12 жовтня уряд Естонії схвалив і направив до парламенту постанову про використання російських заморожених активів. Їх планують надати для допомоги Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 16.10.2023 18:35