Фото: росЗМІ

Кремль переглядає свій підхід до запобігання екстремізму на Північному Кавказі, — ISW

Глава Республіки Дагестан Сергій Меліков наказав провести розслідування особистих записів високопоставлених дагестанських чиновників після ймовірних терористичних атак Вілаята Кавказ 23 червня, вказуючи на те, що Кремль, можливо, активізує зусилля з протидії ісламістським екстремістським погрозам на Північному Кавказі. 

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

У зверненні до Народних Зборів Дагестану 25 червня Меліков заявив, що доручив провести перевірку особових справ "всіх, хто обіймає керівні посади в Дагестані, включаючи депутатів Народних Зборів". Меліков звільнив голову Сергокалинського району Дагестану Магомеда Омаров 24 червня після того, як російські джерела повідомили, що двоє його синів були упізнані як нападники у Махачкалі, яких російські правоохоронні органи вбили під час атаки. 

25 червня російські спецслужби повідомили про затримання Омарова, а російські правоохоронні органи повідомили, що йому можуть бути пред'явлені звинувачення у пособництві терористам. Російське інсайдерське джерело заявило, що Кремль "переглядає свій підхід" до запобігання екстремізму на Північному Кавказі та "підіймає більше запитань" про Мелікова, якому ще належить приборкати "зростальні радикальні настрої серед [дагестанської] молоді" після подій у Дагестані 23 червня. 

За оцінкою ISW, Кремль намагається зберегти видимість стабільності та нормальності у відповідь на теракт у Дагестані та заявляє про передбачувану багатоетнічну та багаторелігійну єдність Росії. Російські мілблогери широко розкритикували місцевих чиновників, які, за їхніми твердженнями, обізнані про зростання екстремізму, а також розкритикували молодіжну політику Дагестану за передбачувану підтримку молодіжних бійцівських клубів змішаних єдиноборств, які, за їх твердженням, породжують екстремістську діяльність. Обурення російських міліціонерів владою Дагестану є мовчазним визнанням того, що вони не зацікавлені у посиленні зусиль Кремля щодо встановлення зв'язку терактів у Дагестані 23 червня із зовнішніми гравцями, такими як Україна чи Захід.

Нагадаємо, 23 червня Дагестан сколихнула низка жорстоких терористичних атак. Цей регіон у порівнянні з іншими регіонами в Росії сильно постраждав від наслідків вторгнення країни-агресора до України.

За даними The Telegraph, станом на початок травня 2022 року Дагестан мав найвищий рівень втрат серед усіх російських регіонів. Незалежні розслідування показали, що загинуло щонайменше 130 дагестанців. До квітня 2023 року ця цифра зросла щонайменше до 806, а сім'ї дагестанців, які загинули на полі бою, намагалися домогтися від Кремля компенсації. Зокрема, створення в Дагестані Каспійського "добровольчого батальйону", який мобілізував чоловіків старше 40 років, гарантує, що рівень призову значно перевищує показники в Москві та Санкт-Петербурзі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.06.2024 06:24