Фото: теракт в Дагестані. Джерело: скріншот з відео.

Війна в Україні зруйнувала ілюзію безпеки в Росії, — The Telegraph

У неділю, 23 червня, Дагестан сколихнула низка жорстоких терористичних атак. Цей регіон у порівнянні з іншими регіонами в Росії сильно постраждав від наслідків вторгнення країни-агресора до України.

Як повідомляє The Telegraph, бойовики відкрили вогонь у синагозі в Дербенті, де вбили православного священника, а також напали на єврейські та християнські молитовні будинки в найбільшому місті Дагестану — Махачкалі.

Відомо, що ці теракти забрали життя 15 людей, включно співробітників поліції. Реакція Москви на ці події була конспіративною. Кремль поширив наратив про те, що начебто "зовнішні сили" сприяють загостренню міжетнічної та релігійної ворожнечі всередині країни. Зокрема, депутат Державної Думи Дагестану Абдулхакім Гаджієв прямо звинуватив Україну і розвідувальні служби Північноатлантичного альянсу у скоєнні нападу, вказує The Telegraph.

"Ці змови були цілком передбачуваними, але вони відвертати провину від головного винуватця жорстокої війни проти України — російського диктатора Володимира Путіна", — зазначили у виданні.

The Telegraph пише, що відколи російські війська знищили столицю Чечні Грозний (у відповідь на вибухи будинків у Москві в 1999 році) Путін представив себе рішучим лідером проти загрози з боку ісламістського тероризму. Цей наратив формувався на спадщині Путіна стосовно відновлення порядку в Росії після хвилі організованої злочинності та сепаратистських воєн у перехідну епоху 1990 років. 

У березні 2024 року терористичне угруповання "Ісламська держава — Провінція Хорасан" здійснило напад на торгово-розважальний центр "Крокус Сіті Хол", що у Москві. Внаслідок цього загинули 145 людей. Тепер терористи з північнокавказького відділення ІДІЛ Wilayat Kavkaz, ймовірно, здійснили теракт в Дагестані, зазначає видання.

"Вторгнення Москви до України зруйнувало ілюзію безпеки в Росії. Жага російського диктатора Володимира Путіна до тоталітарного контролю відвернула увагу Федеральної служби безпеки від виконання контртерористичних завдань і знизила її ефективність як органу безпеки", — пише The Telegraph.

Журналісти вказують, що у лютому 2022 року ФСБ зайнялася створенням "фільтраційних таборів" для перевірки на лояльність українців на окупованих територіях. Втім, після принизливих поразок Росії в Харкові та Херсоні наприкінці 2022 року Путін доручив ФСБ посилити репресії проти іноземних розвідок і зрадників.

"Відмова ФСБ від відповідальності за внутрішню безпеку збіглася в часі із загостренням невдоволення в регіонах Росії, де проживають етнічні меншини, що перебувають у несприятливому становищі. Дагестан є однією з найгірших жертв нерівномірного тягаря війни в Україні", — наголосили в The Telegraph.

За даними видання, станом на початок травня 2022 року Дагестан мав найвищий рівень втрат серед усіх російських регіонів. Незалежні розслідування показали, що загинуло щонайменше 130 дагестанців. До квітня 2023 року ця цифра зросла щонайменше до 806, а сім'ї дагестанців, які загинули на полі бою, намагалися домогтися від Кремля компенсації. Зокрема, створення в Дагестані Каспійського "добровольчого батальйону", який мобілізував чоловіків старше 40 років, гарантує, що рівень призову значно перевищує показники в Москві та Санкт-Петербурзі. 

Нагадаємо, що торік наприкінці жовтня понад 20 людей отримали поранення внаслідок заворушень в аеропорту Махачкали. Туди ввечері 29 жовтня увірвався натовп дагестанців через рейс з Ізраїлю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 26.06.2024 01:22