Фото: Pixabay

Кремль намагається пов'язати вибухи у Севастополі та теракт у Дагестані, — ISW

У Росії кремлівські чиновники намагаються пов’язати вибухи у тимчасово окупованому Криму 23 червня та теракт, ймовірно, філії "Ісламської держави" (ІД) "Вілаят Кавказ" у Республіці Дагестан.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

Так, за даними фахівців, рупор Кремля Дмитро Пєсков російські слідчі органи будуть визначати, чи були удар по Криму і теракт у Дагестані однією серією інцидентів чи окремими інцидентами. 

Водночас голова Держдуми РФ В’ячеслав Володін заявив, що можливо, "замовники" як ударів у Криму, так і теракту в Дагестані "будуть однакові".

Крім того, як повідомило російське опозиційне видання "Верстка", прокремлівські боти залишили понад 1400 коментарів у російській соціальній платформі "ВКонтакте", стверджуючи, що США та Україна організували теракт у Дагестані, повторюючи заяву міноборони РФ про відповідальність США за український удар по окупованому Севастополю.

"Інформаційна операція Кремля, яка пов’язує ці дві події, є безглуздою хоча б тому, що жертви серед цивільного населення в Криму стали результатом перехоплення Росією ракети ATACMS, а не навмисного рішення України про націлювання. Міноборони Росії визнало, що українська ракета відхилилася від траєкторії польоту та підірвалася в Севастополі через російський ППО", — наголосили аналітики.

До того ж, як зауважили в Інституті, російські офіційні особи також не надали жодних доказів своїх заяв про причетність України чи Америки до теракту в Дагестані.

Нагадаємо, 23 червня в різних містах тимчасово окупованого Криму лунали потужні вибухи. Росіяни заявили про ракетну атаку з боку України. 

Зауважимо, у мережі пропагандистські пабліки оприлюднили кадри, які нібито показують цивільних на пляжі в Севастополі під час і після відхилення ракети від траєкторії польоту. Російські джерела стверджують, що касетні боєприпаси впали на цивільних біля пляжу в парку Учуївка на півночі Севастополя.

До того ж гауляйтер Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що в результаті удару загинуло четверо людей і 151 людина отримала поранення.

Водночас 23 червня в російській республіці Дагестан — в містах Дербент і Махачкала — невідомі обстріляли синагогу та церкву. Внаслідок цього є загиблі та поранені.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 25.06.2024 07:15