Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Кремль спрямував на пропаганду конфісковані у Google $100 млн, — The Telegraph

Російський уряд вилучив у американської компанії Google понад 100 мільйонів доларів. Кошти були спрямовані на фінансування пропаганди щодо вторгнення Росії до України.

Як повідомляє видання The Telegraph, судові пристави забрали кошти з рахунків технологічного гіганта в російських банках у 2022 році, призвівши його підрозділ у РФ до банкрутства.

Так, вилучені кошти були надані російським телеканалам, у тому числі державному RT і пропагандистській службі "Царьград", яка зобов’язалася використати кошти на підтримку війни Кремля в Україні. Зокрема, компанія Google оголосила про банкрутство у 2022 році, заявивши, що російський уряд заарештував кошти, але не було вказано, які кошти вилучили у компанії.

Видання наголошує, що судові пристави привласнили банківський рахунок Google після того, як суд у Москві постановив, що компанія має компенсувати збитки православному пропагандистському каналу "Царьград ТВ", який належить олігарху Костянтину Малофєєву. Російські суди постановили, що Google має виплатити трьом телеканалам величезні суми компенсації за видалення їх із YouTube і видалення облікових записів Google. 

Своєю чергою минулого тижня Google подала позови проти RT, "Царьград ТВ" і третього мовника NFPT до судів у Сполучених Штатах Америки та в Англії. Так, компанія намагається запобігти переслідуванню своїх активів в інших країнах, таких як Південно-Африканська Республіка, Туреччина та Сербія. 

"Судові пристави заарештували активи Google Russia на суму понад 100 мільйонів доларів, хоча сума, яка нібито підлягала сплаті за рішенням суду, на той час становила менше 12,5 мільйонів доларів. "Царьград" отримав один мільярд рублів від вилучених коштів, які, як він заявив, використає для підтримки війни Росії в Україні", — зазначає Google у матеріалах суду.

Водночас московська юридична фірма Art de Lex, яка представляє інтереси російської сторони, при виплаті коштів встановила пріоритетність виплати коштів російським мовникам перед співробітниками та іншими кредиторами. Власник "Царьграда" Малофєєв потрапив під санкції США за підтримку вторгнення Росії в Україну в 2014 році. Його пропагандистський канал подав до суду на Google у Туреччині, вимагаючи від компанії додаткових коштів.

"Російські суди визначили, що Google винен "Царьграду" 273 млн фунтів стерлінгів. Оскільки щоденні штрафи компанії подвоюються кожні 24 години, ця сума може перевищити всю ринкову вартість Google", — наголошує видання.

У Google зауважили, що російські суди наклали безпрецедентні штрафи та довільні юридичні санкції проти компанії у своїх спробах обмежити доступ до інформації про сервіси компанії. Водночас у Google наголошують, що ці штрафи та юридичні санкції накладені на компанію, адже та дотримуються міжнародних санкцій проти російських осіб та організацій.

Нагадаємо, у липні видання Bloomberg повідомляло, що Кремль обмежує доступ своїм громадянам до YouTube, оскільки Москва готується заблокувати один з останніх сайтів американських соціальних мереж, все ще доступних у країні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.08.2024 10:17