Фото: Pixabay

Кремль блокує росіянам доступ до YouTube, — Bloomberg

Російська влада обмежує доступ своїм громадянам до YouTube компанії Alphabet Inc., оскільки Кремль готується заблокувати один з останніх сайтів американських соціальних мереж, все ще доступних у країні.

Про це повідомляє Bloomberg.

Як зазначає видання, швидкість завантаження YouTube на комп'ютерах знизиться приблизно на 40% цього тижня і на 70% до кінця наступного тижня, повідомив у своєму Telegram-каналі голова комітету з технологій нижньої палати російського парламенту Олександр Хінштейн.

Росія витіснила кілька іноземних соціальних мереж та інтернет-компаній після вторгнення в Україну у 2022 році, схарактеризувавши ці зусилля як кампанію із захисту свого цифрового суверенітету. YouTube був одним із небагатьох, хто залишився, попри блокування платформ, включно з Facebook, соцмережею X та Instagram, частково тому, що на той час не було чіткої внутрішньої альтернативи.

"Все те, що відбувається, — наслідок антиросійської політики ведучого, який послідовно видаляє канали наших публічних діячів (блогерів, журналістів, митців), чиї позиції відрізняються від західної думки", — заявив Хінштейн.

Російський підрозділ Google, який є материнською компанією YouTube, у 2022 році оголосив про банкрутство після того, як місцева влада заарештувала його банківські рахунки через серію місцевих штрафів. Проте компанія продовжувала пропонувати безплатні послуги у Росії, включно з Google Search, YouTube та Gmail.

За словами Хінштейна, доступ до YouTube на мобільних пристроях поки що залишиться незмінним. За його словами, альтернативні російські сервіси, такі як Rutube та VK Video, можуть стати йому заміною.

У 2021 році Росія "задушила" X, тоді відомий як Twitter, за відмову видаляти контент. Уповільнення стало прелюдією до повного блокування платформи після війни в Україні. YouTube заблокував деякі канали, які є прокремлівськими або керуються російською державою. Google також неодноразово штрафували за те, що він не видаляв контент, який Росія вважає незаконним.

За даними сервісу моніторингу Mediascope, приблизно половина росіян щомісяця користується YouTube.

Нагадаємо на початку липня відеосервіс YouTube заблокував канали російських артистів, які публічно підтримують війну проти України. Попередньо, офіційні канали російських артистів було заблоковано після звернення комісії з радіо і телемовлення Литви до Google і YouTube.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 27.07.2024 12:58