Фото: росЗМІ

Кремль закручує гайки росіянам: у ISW проаналізували закон про електронні повістки

Російські військкомати для вручення повісток будуть використовувати цифровий реєстр. Аналітики акцентують, що це ще один крок в посиленні авторитаризму.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни.

11 квітня Держдума Росії ухвалила в третьому читанні законопроєкт про створення Єдиного цифрового реєстру громадян РФ, придатних до військової служби. Цифровий реєстр використовуватимуть військкомати для видачі повісток на військову службу.

Призвані особи не мають права залишати територію РФ і зобов'язані з'явитися до військкоматів протягом 20 днів із моменту призову. Порушників каратимуть. Їм не дозволятимуть керувати авто, купувати чи продавати нерухомість і брати кредити.

Російські депутати так гасять "пожежу", яка виникла під час мобілізації в Росії у вересні 2022 року. 

"Раніше ISW прогнозував, що Кремль поєднає заходи суспільного контролю в радянському стилі з великими даними й інформаційними технологіями 21-го століття, щоб посилити контроль над російським населенням після того, як Росія використала розпізнавання облич, QR-коди й технологію геовідстеження мобільних пристроїв, щоб забезпечити дотримання драконівського карантину COVID-19 у 2020 році", — йдеться у звіті.

Нагадаємо, російська влада посилює дискредитацію приватної військової компанії "Вагнера". Натомість засновник ПВК Євген Пригожин намагається заручитися підтримкою російської ультранаціоналістичної спільноти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 12.04.2023 07:59