Фото: Telegram-канал Ігоря Терехова

Критична енергетична інфраструктура Харкова практично зруйнована: скільки коштів треба на відновлення

Через постійні ворожі атаки у Харкові на сьогодні зруйнована практично вся критична енергетична інфраструктура. Для відбудови знадобиться понад 10 мільярдів доларів.

Про це заявив мер міста Ігор Терехов у інтерв'ю виданню LIGA.net.

"Я не знаю, який план у ворога. Вже зруйнована практично вся критична енергетична інфраструктура, приватна теж розтрощена... Понад 150 000 харків'ян залишаються без житла... Росія хоче нас залякати, але це неможливо. За два роки ми бачили різні рівні загроз, починаючи з ДРГ у самому Харкові. Були часи, коли з практично двохмільйонного міста залишалося 300 000. Ситуація для енергетичної галузі дуже важка", — розповів міський голова Харкова.

За словами Терехова, Харкову вдалося трохи стабілізувати енергетичну ситуацію в області після масованого удару 22 березня, коли Росія зруйнувала всі трансформаторні підстанції у місті, зруйнувала Зміївську ТЕЦ та занурила Харків у блекаут.

"У Харкові був блекаут. Відновити ці потужності швидко неможливо. Вони працюють, але повністю не відновлені. Нам вдалося разом з енергетиками зробити диво. Вже ввечері наступного дня почало з'являтися світло у житлових будинках. На жаль, не вистачає напруги. Довелось достроково завершити опалювальний сезон, щоб зекономити. Введені графіки відключення світла – погодинні. Ми вирішили не освітлювати вулиці. Обіцяти, що ми відновимо потужності в конкретний термін, я не можу", — зазначає мер Харкова.

Посадовець зазначив, що наразі для того, аби відбудувати все, що пошкодила Росія у Харкові, потрібно понад 10 мільярдів доларів. Він зауважив, на бюджет міста не в змозі витримати таке навантаження, а отже влада залучає міжнародних партнерів.

Нагадаємо, 1 квітня війська країни-агресорки завдали ударів по одній із громад Харківського району. Під вогнем рашистів опинилася цивільна інфраструктура.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 01.04.2024 12:59