Фото: МЗС

Кулеба обговорив із Боррелем зняття обмежень на використання західної зброї проти Росії

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Брюсселі провів перемовини із високим представником Європейського Союзу Жозепом Боррелем. 

Про це повідомила прес-служба МЗС.

Зазначається, що в ході перемовин дипломати обговорили посилення військової підтримки України, а також зняття обмежень на використання Україною західної зброї для ударів по військових об'єкта країни-агресорки Росії.

"Довгостроковий мир в Європі залежить від рішучих швидких рішень на підтримку України, таких як зняття обмежень на далекобійні удари, зміцнення протиповітряної оборони та своєчасна військова допомога. Ми обговорили, як їх спільно реалізувати. Успіхи України в Курській області демонструють, що ми здатні перехопити ініціативу і перемагати на полі бою. Нам потрібно більше сильних рішень, щоб закріпити цей успіх", — наголосив Кулеба.

До того ж посадовець зауважив, що "особливо вдячний Жозепу за його підтримку щодо зняття обмежень на використання Україною зброї проти законних військових цілей на території Росії".

"Ми приділили особливу увагу прогресу у виконанні Україною вимог для членства в ЄС, таких як нещодавня ратифікація Римського статуту, а також подальшим крокам з обох сторін для прогресу в переговорах про вступ до ЄС", — зазначив голова МЗС.

Крім того, Кулеба та Боррель під час зустрічі скоординували зусилля з реалізації Формули миру, а також спільні дії щодо посилення політичного, дипломатичного та економічного тиску на Росію та її союзників.

"Я вдячний Європейському Союзу та державам-членам за сильну та послідовну підтримку України", — резюмував Кулеба.

Своєю чергою високий представник ЄС у власному дописі в соцмережі X зауважив, що після масованої атаки РФ на Україну 26 серпня, Боррель заявив, що українці потребують посилення протиповітряної оборони. 

"Я повторюю, що зняття обмежень на використання сил і засобів проти російських військових, які беруть участь в агресії проти України, відповідно до міжнародного права, посилить українську самооборону, убезпечить життя людей і зменшить руйнування в Україні", — наголосив Боррель. 

Нагадаємо, що раніше в серпні президент Володимир Зеленський закликав міжнародних партнерів України прибрали барʼєри, які заважають нашій державі послаблювати російські позиції. Зокрема, це стосується далекобійної зброї та обмежень на удари по території країни-агресорки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 29.08.2024 15:53