Виступ Дмитра Кулеби на форумі в Хорватії. Джерело: МЗС України

Що для України стане перемогою у війні: Кулеба назвав головну умову завершення бойових дій

У суботу, 29 червня, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба взяв участь у панельній дискусії в межах Дубровницького форуму в Хорватії. Він наголосив, що війна має завершитися досягненням справедливого та тривалого миру, який принесе розуміння усім країнам світу про потенційні наслідки акту агресії проти суверенної держави.

Про це повідомила прес-служба Міністерства закордонних справ України. За його словами, йдеться не лише про відновлення кордонів чи притягнення агресора до відповідальності, а й про створення реальності, в якій нова агресія стане неможливою.

"Як ми знаємо з власної нещодавньої історії, а також з історії інших регіонів, мир без справедливості веде до нової війни. Тому мета — не просто закінчити війну, а створити реальність, в якій мир буде справедливим і тривалим, а нова війна стане неможливою. Це і буде перемогою", — зазначив міністр.

У цьому контексті Дмитро Кулеба відзначив ключову роль Саміту миру та наголосив, що він продовжить взаємодіяти з країнами з усіх частин світу задля пошуку рішень, які дозволять відновити справедливий мир.

"Саміт миру у Швейцарії зібрав разом країни з усього світу та продемонстрував, що всі вони поділяють щось спільне. Це "щось" — Статут ООН, принципи міжнародного права та необхідність поважати суверенітет і територіальну цілісність країн. І коли ми бачимо, що всі ці країни готові бути разом, а також діяти спільно, це, звичайно, додає впевненості в тому, що справедливий і тривалий мир можливий", — сказав він.

Міністр наголосив, що шлях до справедливого та тривалого миру є непростим, проте він не має альтернатив. За його словами, світ повинен стерти лінії, накреслені іншими, щоби забезпечити повагу до принципів, які дозволяють нам усім жити та процвітати.

"Є речі, які нас усіх об'єднують і стирають ці відмінності. Це бажання жити в мирі та розвиватися. Для України — це мир і відновлення, що, звісно, є передумовою розвитку", — підсумував міністр.

Нагадаємо, раніше Кулеба заявляв, що Україна та Китай продовжать діалог стосовно припинення російської агресії. У Пекіні, за його словами, дуже уважно вивчають результати Саміту миру, який пройшов у Швейцарії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.06.2024 14:13