Фото: Міністерство закордонних справ України

Кулеба пояснив, як Україна втратила ядерну зброю і хто цьому посприяв

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Будапештський меморандум, який був укладений 5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великою Британією та США про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу, є історичною помилкою двох сторін — тодішнього керівництва Сполучених Штатів і тодішнього керівництва України.  

Про це він сказав в інтерв'ю проекту "Мосейчук+".

"Я знаю сто аргументів з українського боку, чому ми не могли втримати ядерний арсенал. Але я з ними не погоджуюся, готовий до предметної дискусії. З іншого боку, була змова президента Клінтона і президента Єльцина — позбавити Україну ядерної зброї. Це факт", — пояснив він.

Кулеба додав, що у Будапештському меморандумі є дві речі. Перше — обіцянка не погрожувати ядерною зброєю і не застосовувати ядерну зброю, а друге — зобов'язання скликати консультації в Раді ООН, якщо така загроза або застосування відбудеться. Він також додав, що це дуже короткий документ.

"Все. Більше нічого в Будапештському меморандумі немає. Там ще були 400 мільйонів доларів, які нам заплатили за відмову від ядерної зброї, але їх вже давно з'їли й забули. Від 2014 року Україна намагалася скликати консультації учасників Будапештського меморандуму, стукала по дверях, по головах — нуль", — сказав голова МЗС України.

Нагадаємо, раніше в Офісі президента заявили, що ще одного повторення Будапештського меморандуму Україна не допустить. Країни-партнери повинні забезпечити гарантії безпеки, які матимуть юридично вивірені й зобов’язуючі документи.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 14.10.2023 14:13