Фото: khoda.gov.ua

Латвія планує замінувати кордон із Білоруссю: чого бояться сусіди

Латвія хоче зміцнити кордон з Білоруссю за допомогою протитанкових мін, танкових зубів, залізобетонних конструкцій та інших перешкод. Напруга між режимом Олександра Лукашенка і сусідніми країнами посилилася після прибуття ПВК "Вагнера".

З відповідною ініціативою виступило міністерство оборони Латвії. Зокрема, очільниця відомства Інара Мурнієце представила оновлену концепцію державної оборони.

Згідно з цією концепцією, інженерне покращення зовнішнього кордону Латвії шляхом застосування фізичних та технологічних рішень відповідно до потенційної загрози з боку противника є важливим комплексом заходів щодо зміцнення внутрішньої та зовнішньої безпеки країни.

Зміцнення східного кордону Латвії: що зміниться

Мурнієце наголосила на необхідності зміцнення кордону як з військової, так і з технічної точки зору. Влада планує дослідити місцевість для визначення найбільш ефективних заходів щодо обмеження руху на різних ділянках кордону. Для координації зусиль створено робочу групу, до якої увійдуть фахівці міністерств внутрішніх справ та оборони.

"МВС відповідає за будівництво паркану, встановлення датчиків, кабелів, і це має бути зроблено якнайшвидше. Але кордон має бути облаштований і з військового погляду, тому що ми бачимо, як швидко розвивається ситуація в Білорусі", — заявила міністр оборони.

Мурнієце запевнила, що облаштування кордону опрацьовується спільно з рештою країн Балтії, оскільки східний кордон має бути зміцнений на території країн Балтії та Польщі.

"Моє бачення та політична позиція полягають у тому, що приведення кордону в порядок має бути завершено до кінця цього року. При цьому антимобільні заходи мають бути реалізовані в усьому Балтійському регіоні. Співпраця з Естонією дуже тісна, і я сподіваюся, що Литва також приєднається , а Польща завжди була активною", — додала вона.

Нагадаємо, 28 серпня Маріуш Камінський заявив, що Польща та країни Балтії можуть повністю закриють свої кордони з Білоруссю. Влада чотирьох держав очікує можливих інцидентів, в тому числі й збройного характеру, через присутність найманців приватної військової групи "Вагнера" у сусідній країні.

Раніше стало відомо, що до кінця поточного року Польща побудує на кордоні з Білоруссю нову військову частину. Там планується створити саперний батальйон. Влада країни вважає, що новий батальйон потрібен для зміцнення східної стіни та забезпечення так званого Сувальського перешийка через географічні умови, рельєф місцевості та стратегічне розташування шляхів сполучення. До його складу увійде 15 Гіжицька механізована бригада. Вона ж належить до 16-ї Поморської механізованої дивізії.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими 

Війна, 06.09.2023 10:26