Фото: "Еспресо"

Польща та країни Балтії назвали умови для повного закриття кордону з Білоруссю

Польща та країни Балтії можуть повністю закрити свої кордони з Білоруссю. Влада чотирьох держав очікує можливих інцидентів, в тому числі й збройного характеру, через присутність найманців приватної військової групи "Вагнера" у сусідній країні.

Про це заявив міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський за підсумками зустрічі зі своїми колегами з країн Балтії, повідомляє Reuters.

Так, члени ЄС Латвія, Литва і Польща, які мають спільний кордон з Білоруссю, все більше стурбовані безпекою кордонів після того, як сотні загартованих у боях "вагнерівців" прибули до сусідньої країни на запрошення президента Олександра Лукашенка.

Зокрема, в останні місяці в Польщі також спостерігається збільшення кількості мігрантів з країн Близького Сходу та Африки, які намагаються перетнути кордон, і звинувачує Білорусь у сприянні їм.

"Ми вимагаємо від влади в Мінську, щоб група "Вагнер" негайно покинула територію Білорусі, а нелегальні мігранти негайно покинули прикордонну зону і були відправлені назад на батьківщину", — сказав міністр.

За його словами, влада готова до різного розвитку подій, тому випадку будь-якої загрози з Білорусі, будуть вжиті відповідні заходи.

"Якщо станеться критичний інцидент, незалежно від того, чи буде він на польському, чи литовському кордоні, ми негайно відповімо. Всі прикордонні переходи, які були відкриті до цього часу, будуть закриті", — додав Камінський.

Він зазначив, що смерть ватажка "вагнерівців" Євгенія Пригожина не змінює фактичної ситуації в Білорусі.

Нагадаємо, з 18 серпня Литва тимчасово закрила два пункти перетину кордону з Білоруссю. Уряд на засіданні ухвалив рішення тимчасово закрити пункти пропуску біля селищ Шумскас і Тверечюс. Через ці пункти їде переважно легковий та порожній вантажний транспорт і їхнє закриття не вплине на рух товарів через кордон з країною. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 28.08.2023 15:20