Пропускний пункт на кордоні між Латвією та Росією. Джерело: lsm.lv

Латвія закрила два пункти пропуску на кордоні з Росією

З понеділка, 16 жовтня, контрольно-пропускні пункти Вієнтулі та Педедзе на кордоні з Росією закриті. Балтійська країна таким чином відреагувала на дії РФ.

Про це повідомив Lsm.lv із посиланням на заяву міністра внутрішніх справ Латвії Ріхарда Козловскіса. Він повідомив, що, згідно зі звітом начальника Прикордонної служби Гунтара Пуятса, ніч минула без інцидентів, а люди, що прибули на контрольно-пропускні пункти для перетину кордону, покинули їх.

"Закриття прикордонних переходів минуло спокійно. З моменту ухвалення латвійським урядом відповідного рішення в четвер, 12 жовтня, російські служби працювали дуже повільно — не скажу, що багато, але все ж люди накопичувалися у Вієнтулі", — розповів Козловскіс.

Зараз на контрольно-пропускному пункті встановлені перегороджувальні бетонні блоки, при цьому пункти не залишилися без візуального спостереження. Прикордонників із Вієнтулі та Педедзе перенаправлять на інші контрольно-пропускні пункти.

Міністр зазначив, що прикордонні пункти на латвійсько-російському кордоні Гребневе і Терехово продовжують роботу, але просування черг у них проходить дуже повільно.

"Росія сповільнила процес перетину прикордонних пунктів — декілька годин ніхто не перетнув кордон, потім – лише один на годину», — пояснив він.

Розмірковуючи про можливі подальші дії Росії, Козловскіс сказав, що варто почекати та подивитися, що вона робитиме.

"Але я хочу наголосити, що саме їх цілеспрямовані дії призвели до такої ситуації. У Шенгенській зоні 32 пункти для перетину кордону з Росією. Якщо на те були причини, можна було б скоротити їх кількість. Не треба бути дуже далекоглядним, щоби зрозуміти – Росія робить це навмисно", — додав міністр.

Раніше в Латвії пояснювали, що відповідний крок зумовили обмеження Росією для громадян України в’їзду на її територію з території третіх держав. Зокрема, пункти пропуску "Вієнтулі" та "Педедзе" не мають належної інфраструктури, аби "впоратися із прогнозованим зростанням пасажиропотоку".

Нагадаємо, що у вересні автомобілі з російською реєстрацією втратили можливість перетинати кордон з Латвією. Країна слідом за Литвою пішла на такий крок через раніше запроваджені санкції. Після роз'яснень Єврокомісії Державна служба доходів повідомила, що стосовно раніше запроваджених санкцій і висновку Міністерства закордонних справ Латвія припиняє впускати на територію країни автомобілі з російською реєстрацією через кордони Росії та Білорусі. Рішення набуло чинності з 18:00 вівторка, 12 вересня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.10.2023 16:18