Фото: РосЗМІ

Лідери африканських держав закликали Росію показати "прагнення до миру", — FT

Лідери країн Африки звернулися до російського президента Володимира Путіна із закликом "показати своє прагнення рухатися до миру".

Про це в інтерв’ю Financial Times повідомив президент Сенегалу Макі Солла.

Він заявив, що африканські політики звернулися до агресора з порадою продемонструвати своє бажання рухатися до миру. Відповідне звернення вони зробили напередодні саміту Росія — Африка, який відбудеться у липні 2023 року.

"Перед наступним самітом Росія — Африка Путін повинен вдатися до деяких дій, щоб продемонструвати своє бажання рухатися вперед із миром навіть у гуманітарному план", — заявив Солла.

Відзначається, що ця вимога була передана Путіну під час мирної місії африканських лідерів до Києва і Москви в червні цього року.

За його словами, повернення в Україну дітей, викрадених російськими окупантами, та обміни військовополоненими можуть бути першим кроком на шляху до миру.

"Ось чому ми продовжуємо використовувати саміт Росія — Африка, щоб побачити, як ми можемо просунутися вперед у переговорах, які ми намагалися провести між Росією та Україною. Під час цього саміту, можливо, ми зможемо провести ще одну зустріч і досягти певного прогресу. Це те, на що ми сподіваємося", — підсумував політик.

При цьому президент Сенегалу наголосив, що Росія повинна покинути окуповані території України, перш ніж почати переговори. Своєю чергою Путін заявив, що знає про їхні пропозиції щодо врегулювання ситуації в Україні та та вкотре зманіпулював, заявивши, що "Росія відкрита до діалогу з усіма, хто виступає за мир".

"Ми відкриті до конструктивного діалогу з усіма, хто бажає встановлення миру на принципах справедливості та врахуванні законних інтересів сторін", — сказав агресор. Він вкотре звинуватив Україну у відмові від мирних переговорів.

Нагадаємо, 16 червня в рамках Африканської миротворчій місії щодо врегулювання війни між Україною та РФ, з офіційним візитом нашу державу відвідали лідери Південної Африки, Замбії, Коморських островів, Республіки Конго, Єгипту, Сенегалу та Уганди.

Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса озвучив десять пунктів плану з мирного врегулювання війни в Україні, запропонованого державами Африки. Він вважає, що війна має бути врегульована, "має бути мир через переговори дипломатичним шляхом". Наступною складовою президент ПАР назвав необхідність деескалації конфлікту. Далі Рамафоса заявив, що потрібно поважати суверенність держав і народів відповідно до статуту ООН. Також є необхідність гарантій безпеки для всіх країн. Ще одна складова — обидві країни повинні забезпечити експорт зернових і добрив.

Після цього делегація лідерів країн Африки прибула до РФ для проведення переговорів із російським диктатором Володимиром Путіним щодо врегулювання війни між Україною та РФ. Зустріч лідерів відбулася у Санкт-Петербурзі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.07.2023 20:13