Фото: Pixabay

Липень може стати найспекотнішим місяцем в історії спостережень: вчені NASA б'ють на сполох через зміну клімату

Липень поточного року, ймовірно, стане найспекотнішим місяцем за останні сторіччя, а можливо й тисячоліття. Є ризик, що хвилі спеки накриють більшу частину планети.

Про це повідомив директор Годдардівського інституту космічних досліджень NASA Гевін Шмідт під час зустрічі в штаб-квартирі NASA у Вашингтоні, на якій зібралися експерти агентства з клімату, а також голова NASA Білл Нельсон та головний науковий співробітник та старший радник з клімату Кейт Кальвін, пише The Guardian.

Ця зустріч відбулася на тлі загострення кліматичної кризи у всьому світі: Нова Англія потерпає від повеней, дим від лісових пожеж у Канаді досяг території США. Десятки мільйонів людей страждають через неймовірну спеку, а температура в Європі б'є рекорди.

"Ми спостерігаємо безпрецедентні зміни в усьому світі", — заявив Шмідт. За його словами, хоча зміни можуть здатися шокуючими, вони "не є несподіванкою" для вчених. "Протягом останніх 40 років температура росла десятиліття за десятиліттям", — зазначив науковець.

Шмідт заявив, що цьогорічний червень був найспекотнішим за всю історію спостережень. Він вказує, що це "безперечно збільшує шанси" на те, що 2023 стане найспекотнішим роком. Шмідт оцінює можливість встановлення нового рекорду цього року в 50%, але інші моделі говорять, що ця можливість досягає 80%.

Вчені прогнозують, 2024 буде спекотнішим, ніж 2023-й. Це буде пов'язано з тим, що до кінця цього року піку досягне Ель-Ніньо (найбільш яскраво виражені прояви міжрічної мінливості клімату в глобальному масштабі), який зазвичай супроводжується підвищенням глобальної температури.

Останній сильний Ель-Ніньо у 2014-2016 роках сприяв тому, що кожен із цих років встановлював температурні рекорди. Нині 2016 рік є найспекотнішим в історії спостережень.

Нагадаємо, у березні нове дослідження NASA показало, що світ стоїть на порозі ще потужніших погодних катаклізмів. Прогнозується, що посухи й повені будуть все більш інтенсивними й частими. Вчені ООН дійшли висновку: якщо раніше такі природні катаклізми могли траплятися тільки раз в 10 років або близько того, то тепер — на 70% частіше. Схожа ситуація із проливними дощами: якщо раніше вони траплялися раз на 10 років, то тепер — на 30% частіше.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології, 21.07.2023 18:23