Фото: kosivmr.if.ua

Червень 2023 року став найспекотнішим місяцем за історію спостережень: що цьому посприяло

Температура повітря протягом червня 2023 року сягнула рекордного значення. Водночас нагрівання води в океані зросло до тривожних рівнів. 

Про це повідомляє CNN з посиланням на Службу моніторингу клімату Європейського союзу. 

Зазначається, що температура повітря в червні цього року була значно вищою, ніж у червні 2019-го, коли зафіксували попередній рекорд. Вчені також виявили, що протягом червня 2023 року температура поверхні океану була найвищою за всю історію спостережень у той місяць. Цьому сприяло явище Ель-Ніньйо в Тихому океані, внаслідок якого глобальна температура повітря підвищиться ще сильніше.

Цікаво, що дослідження провели після того, як 4 липня 2023 року зафіксували найтепліший день на планеті.

Своєю чергою кліматолог з Єльської школи навколишнього середовища Дженніфер Марлон, яка не брала участі в аналізі, відреагувала на рекордні температурні показники.

"Це викликає тривогу. Важко уявити, яким буде літо для наших дітей та онуків у найближчі 20 років. Саме так виглядає глобальне потепління", — сказала вона.

За її словами, головною причиною глобального потепління є нагрівання температури води в океанах, спричинене забрудненням планети.  

"Потепління океану викликає ще більше занепокоєння, оскільки океани нагріваються, вони розширюються, що означає підвищення рівня моря, сильніші штормові хвилі та більше затоплення прибережних громад", — додала Марлон.

Нагадаємо, на Івана Купала, 7 липня, погода в Україні буде спекотною. Подекуди температура повітря сягатиме позначки +40°C.

Також за прогнозами синоптиків, в Україні літо 2023 року буде з рекордними температурами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 06.07.2023 23:59