Фото ілюстративне. Джерело: zn.ua

Лізуть і гатять: в Авдіївці розповіли про наступ росіян

Російські окупанти продовжують штурмові дії позицій навколо Авдіївки. Однак українські захисники відбивають усі ворожі атаки

Про це розповів голова Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш в ефірі національного телемарафону "Єдині новини".

"Ситуація дуже напружена. Вже третю добу ворог не припиняє штурмові дії по позиціях навколо міста. Гатять як по позиціях, так і по місту з усього, що в них є в наявності. Сотні обстрілів по позиціях, десятки — по місту", — пояснив він.

Барабаш розповів, що росіяни використовують ствольну артилерію та міномети. Вони також завдають дуже велику кількість авіаракетних ударів. Лише за вчора зафіксували понад 20 прильотів ракет по місту. З вечора до ранку по Авдіївці запустили 12 керованих авіабомб. У місті значні руйнування через ворожі атаки.

За його словами, росіяни здебільшого намагаються влучити в багатоповерхові будівлі міста. За вчора є загиблий місцевий мешканець. Попередньо, зі слів сусідів, двоє містян перебувають під завалами. Йдеться про літніх чоловіка та жінку. Також четверо цивільних зазнали поранень.

"Окупанти лізуть з усіх напрямків. Їх дуже багато. Але всі ці фейки бачимо, що нібито "в Авдіївку зайшли" та "певні позиції біля коксохіму взяли". Це не відповідає дійсності. Все контролюється. Всі атаки ворога за три доби відбито", — запевнив голова Авдіївської міської військової адміністрації.

На запитання, чи дозволяє ситуація дістати людей під завалами, він відповів: "На жаль, ні".

"Сьогодні вже під 30 обстрілів. Не реально ні заїхати технікою рятівникам, ні фізично просто перебувати там. Ну і скажімо так, що 9-поверховий будинок унаслідок вчорашнього прильоту там склався до 1 поверху. Не реально там проводити роботи в цих умовах", — додав Барабаш.

За його словами, мешканці здебільшого перебувають у підвалах багатоповерхових будинків та підвалах своїх приватних осель.

"На сьогоднішній ранок 1 622 особи залишаються в місті. Попри дуже непросту ситуацію, вчора змогли евакуювати 5 людей", — сказав він.

За словами Барабаша, у місті є певний резерв води та продовольства. Проте протягом трьох днів загострення поки що нічого не завозять у місто з точки зору безпеки

Як відомо, останніми днями російські військові суттєво активізували наступальні дії навколо Авдіївки. Ворожі атаки називають найбільшим наступом окупантів на місто з початку повномасштабної війни. Росіяни намагаються оточити місто. У ЗСУ вважають, що таким чином загарбники хочуть отримати хоч якусь знакову "перемогу" та переломити хід бойових дій.

Нагадаємо, що під час нападу окупанти використовують велику кількість броньованої техніки. Крім того, росіяни кинули в атаку близько 2000 військовослужбовців. Збройні сили України відбили значну частину атак і підбили багато одиниць ворожої техніки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 12.10.2023 14:48