Один із демонтованих пам'ятників на Львівщині. Джерело: "Суспільне"

Львівщина першою в Україні повністю завершила процес декомунізації, — Козицький

За рік у громадах Львівської області демонтували понад 300 пам’яток радянської доби. Це монументи воїнам радянської армії, обеліски, фігури колгоспниць і "скорботних матерів".

Начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький зазначив, що впродовж 2023 року на Львівщині знесли 312 таких пам’ятників.

"Радіємо, що стали прикладом для інших областей, які зараз створюють при військових адміністраціях аналогічні робочі групи з декомунізації. Жодної копійки з обласного бюджету на повалення цих "бовванів" не витрачали. Прибрати їх допомогли небайдужі місцеві жителі. Велика вдячність Антонові Петрівському та всім представникам ГО "Декомунізація Львівщини", — додав очільник Львівщини.

Заступник начальника Львівської обласної військової адміністрації Андрій Годик додав, що таких пам’ятників нарахували 183. Але, як виявилося, їх було більше.

"На щастя, їх уже немає. Станом на сьогодні у нас демонтованих — 312 пам’яток, якщо їх можна так називати, пам’яток радянської доби. І можемо сказати, що всі виявлені пам'ятки — демонтовані", — повідомив Андрій Годик.

Найбільше радянських пам’яток було у Львівському районі — 78, у Червоноградському — 62, а у Золочівському — 51.

Останнім демонтованим монументом був пам’ятник у селі Кустин Лопатинської громади. Монумент зображував фігуру жінки із мечем. Нижче на постаменті була присвята мешканцям села, які загинули "на фронтах великої вітчизняної війни".

Нагадаємо, що у вересні у столиці демонтували елементи з радянського обеліска на честь міста-героя Києва на Галицькій площі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.01.2024 16:38