Мадрид вибачився за дії поліції в Каталонії

06 ЖОВТНЯ 2017 17:36

Центральний уряд Іспанії вибачився перед жителями Каталонії за насильство з боку поліції під час референдуму про незалежність минулої неділі, 1 жовтня, інформує TrueUA.

«Мені не залишається нічого, окрім як пошкодувати (через те, що сталося - Ред.) та вибачитися від імені офіцерів через їхні дії», – заявив у телевізійному інтерв'ю в п'ятницю, 6 жовтня, представник центрального уряду в Каталонії Енрік Мійо. 

Як повідомлялось, під час референдуму про незалежність Каталонії внаслідок сутичок з поліцією, за даними каталонської влади, різноманітних тілесних ушкоджень зазнали близько 900 людей. Поліцейські застосовували проти громадян гумові кулі та кийки.

Тим часом центральний уряд Іспанії закликав каталонців провести нові вибори до парламенту регіону, щоб врегулювати політичну кризу. Саме таким чином, з точки зору уряду в Мадриді, можна «почати долати цей розкол», заявив речник уряду Іспанії Ігнасіо Мендес де Віго. 

Поки що майбутнє регіону залишається невизначеним. Лідер Каталонії Карлес Пучдемон планує звернутися до нації у вівторок, 10 жовтня. На 9 жовтня в парламенті Каталонії запланований розгляд питання про оголошення незалежності регіону від Іспанії. Проте Конституційний суд Іспанії заборонив парламенту Каталонії проводити засідання.

Нагадаємо, 1 жовтня в Каталонії провели референдум, на якому, за даними місцевої влади, близько 90 відсотків тих, хто проголосував, підтримали незалежність регіону від Іспанії. У Мадриді голосування назвали нелегітимним. Подібну оцінку голосування дав і ЄС, закликавши центральний уряд Іспанії та регіональну владу Каталонії до перемовин. 

Світ, 06.10.2017 17:36