Фото: соцмережі

Майже 30% ветеранів є безробітними: з чим це пов'язано

В Україні близько 30% ветеранів мають статус безробітних. Головна причина — психологічний дискомфорт від повернення військових у цивільне середовище.

Про це заявила заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду Каріна Дорошенко на брифінгу в "Медіацентрі Україна" — "Укрінформ".

"Роботодавці хочуть приймати ветерана на роботу, оскільки це хороші лідерські якості, стресостійкість, витривалість, вміння знаходити рішення, це дуже хороша компетенція в проектній діяльності. Але, попри це, ми бачимо з досліджень, що зараз близько 30% ветеранів мають статус безробітного", — зазначила вона.

Дорошенко пояснила, що причини можуть бути різні, але одна з тих, яку називають ветерани, — "їм психологічно некомфортно повертатися у середовище цивільних, на попереднє місце роботи". До того ж військові звикають працювати зі своїми побратимами та підпорядковуватися своєму командиру.

За словами заступниці виконавчого директора Українського ветеранського фонду, деякі ветерани готові відкривати власну справу та брати своїх побратимів на роботу. Проте є невелика частина тих, хто хоче працювати як найманий робітник. 

Посадовиця наголосила, що роботодавцям потрібно розробляти на своїх підприємствах форми адаптації для такої категорії населення. Наразі вже кілька установ працюють над цим.

"Треба вміти знаходити ці можливості для ветерана, користуватися новим досвідом, показати йому, як з військової кар'єри в цивільне життя можна адаптувати свої компетенції", — підсумувала вона.

Нагадаємо, загальна кількість осіб, які не можуть знайти собі роботу, збільшиться на 2 мільйони. У підсумку світовий рівень безробіття у 2024 році зросте з 5,1 до 5,2%.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 20.04.2024 00:43