Фото: соцмережі

Рівень безробіття в Україні вдвічі перевищив довоєнні показники, — нардеп

На кінець 2023 року в Україні фактичний рівень безробіття майже вдвічі перевищив аналогічний показник, зафіксований станом на кінець довоєнного 2021 року.

Про це заявив голова комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в інтерв'ю "РБК-Україна".

За його словами, навіть не дивлячись на офіційну статистику, яка свідчить про те, що у 2023 році в Україні відбулось скорочення кількості зареєстрованих безробітних, фактичний показник безробіття порівняно з 2021 роком виріс майже вдвічі.

"Якщо рахувати за методикою Міжнародної організації праці, то у нас безробіття 19% — у два рази більше, ніж було у 2021 році. Ми розуміємо, що офіційна статистика не відображає тих, хто уникає мобілізації. Тому у фонді зайнятості у нас значаться менш як 100 тисяч безробітних", — заявив Гетманцев.

Голова комітету Верховної ради з питань фінансів пояснив, що одним із наслідків росту безробіття є зубожіння населення. За його словами, це є нормальним явищем під час воєнного стану.

"Війна — це такий період, коли всі біднішають. Через війну у нас суттєво зросло безробіття та рівень бідності. Це абсолютно передбачувано", — пояснив нардеп.

Варто зазначити, що Національний банк України у своєму жовтневому Інфляційному звіті прогнозував, що рівень безробіття в Україні у 2024 році становитиме 16,5% %, у 2025 році — 14,2%.

Нагадаємо, раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що опитування про зайнятість та безробіття українців проходитиме в онлайн-форматі. Це важливий крок у масштабній трансформації Держстату, яка дасть змогу отримувати інформацію в реальному часі, швидко її аналізувати й обробляти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.01.2024 19:59