Фото: mrpl.city

Що буде безробіттям у 2024 році: аналітики зробили невтішний прогноз

Загальна кількість осіб, які не можуть знайти собі роботу, збільшиться на 2 мільйони. У підсумку світовий рівень безробіття у 2024 році зросте з 5,1 до 5,2%.

Про це повідомляє Міжнародна організація праці (МОП). Аналітики пов'язують цю тенденцію зі зростанням кількості безробітних саме в країнах з розвинутою економікою.

"Ми прогнозуємо невелике зниження показників на ринках праці, частково через уповільнення зростання у всьому світі", — йдеться у заяві директора департаменту досліджень МОП Річарда Саманса.

Джерело зауважує, що після пандемії COVID-19 спостерігався стрибок продуктивності праці у всіх країнах, проте згодом темпи знову стали низькими, як у попереднє десятиліття.

"У періоди повільного зростання продуктивності праці реальний наявний дохід і реальна заробітна плата часто виявляються вразливими перед раптовим ціновим шоком", — написали в організації.

Також в МОП наголосили, що все ж очікується невелике зростання зайнятості у країнах з доходом вище середнього. А в країнах, де доходи нижчі — зростання залишиться стійким.

"Ситуація особливо тривожна у країнах з високим рівнем доходу, де зростання зайнятості стане негативним у 2024 році, а у 2025 році очікуються лише скромні покращення", — додали аналітики.

За даними голови комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, на кінець 2023 року в Україні фактичний рівень безробіття майже вдвічі перевищив аналогічний показник, зафіксований станом на кінець довоєнного 2021 року.

Нагадаємо, раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що опитування про зайнятість та безробіття українців проходитиме в онлайн-форматі. Це важливий крок у масштабній трансформації Держстату, яка дасть змогу отримувати інформацію в реальному часі, швидко її аналізувати й обробляти.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 11.01.2024 11:45