Скріншот

Масові протести у Франції: Макрон терміново залишив саміт ЄС у Брюсселі

У Франції вже третю добу тривають заворушення, які спалахнули після вбивства у передмісті Парижа 17-річного хлопця, на ім'я Наель. Президент Франції Еммануель Макрон скликає термінове засідання уряду.

Про це повідомляє France24.

Чому спалахнули протести

Днями у мережі з'явилося відео, на якому видно, як двоє поліцейських зупинили жовтий Mercedes, яким керував 17-річний хлопець. Хлопець вирішив втекти на авто, проте отримав вогнепальні поранення від одного з поліцейських. Співробітники швидкої допомоги намагалися реанімувати підлітка на місці події, але він невдовзі помер. Офіцера, якого звинувачують у скоєнні пострілу, затримали за звинуваченням у вбивстві. За даними прокуратури поліцейський, підозрюваний у стрільбі по Наелю, залишається під вартою, йому висуваються звинувачення в ненавмисному вбивстві.

Також у автівці були двоє пасажирів. Одного ненадовго затримали та відпустили. А інший пасажир втік з місця пригоди. Його розшукує поліція. Відео швидко розлетілося мережею та спричинило акції протестів у багатьох містах навколо Парижа. 

Що відбувається у Франції зараз

Міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен повідомив, що протягом трьох діб правоохоронці здійснили вже 667 арештів. У ніч на четвер у Франції було залучено близько 40 000 поліцейських. Водночас 249 поліцейських і жандармів отримали поранення вночі проти пʼятниці.

"Минулої ночі наші поліцейські, жандарми та пожежники знову мужньо протистояли рідкісному акту насильства. Відповідно до моїх чітких вказівок, вони здійснили 667 арештів", — повідомив міністр.

За даними місцевих ЗМІ, протестувальники атакують громадські будівлі. В Ліллі підпалили початкову школу та окружний офіс. Крім того, у попередні дні учасники заворушень підпалили десятки автомобілів, перекривали вулиці, грабували магазини, закидали поліцейських камінням і феєрверками, а у відповідь отримували кийки та гумові кулі. Повідомляється, що у деяких районах було припинено роботу громадського транспорту.

Своєю чергою, президент Франції Еммануель Макрон перериває свою поїздку до Брюсселя, де він бере участь у саміті Європейського Союзу та проведе вже друге екстрене засідання уряду щодо подій у країні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Франції 20-річного хлопця, який кинув димову шашку у вертоліт президента Еммануеля Макрона, підозрюють у спробі замаху на лідера країни. Юнакові було пред'явлено звинувачення в злочинній змові з метою вчинення терористичного акту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 30.06.2023 15:28