Математик з України – лауреат з найпрестижнішої премій у світі!

03 ЖОВТНЯ 2017 13:23

Математик Марина В'язовська зі Швейцарського федерального технологічного інституту (Лозанна) була обрана в якості лауреата премії SASTRA Ramanujan 2017 року.   

Про це повідомляє TrueUA з посиланням на New Indian Express.  

Це одна з найпрестижніших у світі відзнак для молодих вчених-математиків.  

Премія SASTRA Ramanujan була заснована в 2005 році і щороку на честь індійського вченого-математика Шрініваса Рамануджана.  

Конкурсний комітет відзначив заслугу В'язовської в отриманні вирішення однієї з найскладніших задач математичної науки – упаковки куль в восьми-вимірному просторі.  

Премію будуть вручати 21-22 грудня 2017 року на Міжнародній конференції з теорії чисел в Університеті SASTRA в Кумбаконаме, рідному місті математика Рамануджана в Індії.  

Нагадаємо, що в 2016-му математик вирішила завдання, над вирішенням якої вчені працювали кілька століть: пакування куль у 8-вимірному просторі та, у співавторстві, — в 24-вимірному.   

Інакше кажучи, науковець знайшла вирішення пакування куль в евклідовому просторі.   

Досі відповідні результати були отримані лише для просторів розмірності 1 (прямої лінії), 2 (площині) і 3 (геометричної моделі простору, в якому ми живемо).   

Марина В'язовська закінчила Київський природничо-науковий ліцей № 145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка.   

У 2010-му році захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України на тему «Нерівності для поліномів і раціональних функцій та квадратурні формули сфері», а в 2013 році отримала ступінь доктора природничих наук в Боннському університеті, захистивши дисертацію «Модулярні функції та особливі цикли».

 

Суспільство, 03.10.2017 13:23