Медики навчилися лікувати рак за допомогою золотого пилу

08 СЕРПНЯ 2017 16:09

Біологи розробили безпечний вид хіміотерапії, який вбиває клітини тільки у тому випадку, якщо в них присутні атоми або наночастинки золота. Про це повідомляє TrueUA з посиланням на DT.UA та журнал Angewandte Chemie.  

У ході дослідження вчені вивчили роботи, в яких інші дослідники спостерігали за побічними ефектами, які виникають при попаданні атомів золота та інших металів в організм людини.   

Аналізуючи ці експерименти, біологи звернули увагу на те, що золото прискорює багато реакції в організмі і змушує складні органічні молекули розпадатися на частини або об'єднуватися в нові структури. Це спостереження змусило припустити, що подібну властивість наночастинок можна використовувати для створення особливої версії хіміотерапії, яка буде працювати тільки в присутності атомів або наночастинок золота.   

Керуючись цією ідеєю, біологи створили кілька протиракових ліків і білків, що світяться та включаються тільки в присутності золота, і перевірили, як вони будуть діяти на культури ракових клітин та зразки інших тканин, які вчені вводили наночастинки дорогоцінного металу.   

У результаті було встановлено, що наночастинки вбивали ракові клітини набагато активніше, ніж «проста» хіміотерапія, і при цьому вони не торкали інші культури клітин, які росли по сусідству з ними.

 

Світ, 08.08.2017 16:09