Фото: nzl.theukrainians.org

Федоров розповів про вимоги рашистів у перші дні окупації Мелітополя

Російські загарбники окупували Мелітополь у перші дні повномасштабного вторгнення — 24 лютого 2022 року. О п'ятій ранку вони почали бомбити аеродром. Того ж дня Мелітопольська тероборона прийняла бій у південній частині міста. Рашисти не очікували опору. Вони почали розвертатися у бік Мордвинівки за бойовим порядком. Але до ранку 25 числа так і не зайшли до міста. Однак вже до обіду 25 лютого заїхали в Мелітополь. Відтоді вони перетворили життя місцевих на пекло.

Мер Іван Федоров після полону окупантів переїхав до Запоріжжя. Він каже, що причину, чому рашисти — так швидко захопили місто, ми дізнаємося уже після війни. Він розповів, що рашисти, увійшовши в місто, заявилися й до нього.

"Була перша зустріч. На ній рашисти запропонували переконати людей погодитися із російською окупацією. Ми, звісно, відмовились. Сказали, що нас обрав український народ за українським законодавством. Все, що ми готові були робити — це забезпечувати життєдіяльність нашого міста, але за однієї умови — що український прапор лишатиметься на центральній площі Мелітополя", — пригадав він.

Федоров зазначив, що був здивований, коли росіяни погодились на це.

"Він провисів аж до мого полону. Десь у перших числах березня росіяни почали полювати на цей прапор. Спочатку почали атакувати нашу станцію ДСНС, бо хотіли знайти високу драбину. Потім вони взялися за міськсвітло, де також були автопідіймачі. Адже у нас був найвищий флагшток у Запорізькій області. Коли мене 11 березня забрали у полон, вони зірвали цей прапор і повісили радянський", — згадав Федоров.

Мер зазначає, що жити поряд з окупантами — це іспит щодня.

Нагадаємо, раніше Іван Федоров повідомляв, що росіяни перетворили його на військову базу та хаб для "двохсотих". За його даними, морг населеного пункту переповнений тілами окупантів. У місті поширюють рекламу похоронного бюро з відправки двохсотих в Росію. У місті систематично стається "бавовна, там регулярно прилітає по місцях скупчення російських окупантів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.02.2023 13:42