Фото: Pixabay

Мережею поширюють фейки, що ЗСУ почали "складати озброєння" на Рівненській та Хмельницькій АЕС

Мережею поширюють дезінформацію про зберігання на території Рівненської та Хмельницької АЕС озброєння та боєприпасів. У таких "новинах" користувачі посилаються на "турків", без уточнення, хто саме і коли зробив таку заяву.

Про це йдеться у повідомленні Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

"Сили оборони складають ракети HIMARS, SCALP, Storm Shadow, різні БПЛА-камікадзе та боєприпаси із збідненим ураном на Хмельницькій та Рівненській АЕС на заході України та у прилеглих регіонах", — таку інформацію поширюють користувачі соцмереж. Фахівці запевнили, що ця інформація не відповідає дійсності. 

Фото: Telegram-канал SPRAVDI

Варто зазначити, що користувачі соцмереж почали активно поширювати цю інформацію 15-16 вересня. Вже за тиждень, 22 вересня, Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) опублікувало чергову доповідь про ситуацію на українських АЕС. У цьому документі йдеться про те, що експерти МАГАТЕ, присутні на українських АЕС, не побачили ніяких порушень з боку ЗСУ чи взагалі будь-кого.

"Єдине озброєння, яке виявили експерти МАГАТЕ, помітили на тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції", — зазначили журналісти StopFake.

Нагадаємо, російські пропагандисти вигадали нові фейки про українців. Цього разу вони поширюють інформацію про те, що українського військового "затримали за зґвалтування 10-річної дівчинки". Так, росіяни заявляли, що на Одещині за підозрою у зґвалтуванні десятирічної дівчинки затримали військового 41 механізованої бригади. Таку фейкову інформацію писали російські Telegram-канали нібито з посиланням на "Суспільне".

Також російські Telegram-канали також поширювали фейкові відео нібито про новий обмін полоненими. В Україні застерегли, що такими новинами російська влада намагалася підняти рейтинг під час виборів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.09.2023 20:35