Фото: ТСН

Чи замінували окупанти Запорізьку АЕС: несподівана заява МАГАТЕ

Російські загарбники замінували територію Запорізької атомної електростанції. Водночас МАГАТЕ не помітила там важкого озброєння окупантів.

Відповідну заяву зробив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, пише "Укрінформ".

"Під час обходу (території ЗАЕС, — ред.) команда не помітила важкого озброєння, але підтвердила, що міни, про які повідомлялося раніше, залишилися на місці", — йдеться у заяві.

Згідно з наявною інформацією, експерти МАГАТЕ відвідали головні щити управління енергоблоків №2, 5 та 6. Зафіксовано, що енергоблоки №2 і 5 залишаються у стані "холодної" зупинки, а енергоблок №6 — у стані "гарячої" зупинки. Також команда відвідала аварійні дизель-генератори енергоблоків №4 і №5 та провела обхід периметра ЗАЕС.

"Викликає занепокоєння укомплектованість станції персоналом, оскільки від початку збройного конфлікту ЗАЕС залишила значна кількість персоналу, в тому числі ліцензовані оператори з головних блокових щитів управління", — додали в МАГАТЕ.

Окупація ЗАЕС: що відомо

Російські окупанти захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року. Промисловий майданчик станції зазнає періодичних обстрілів. Також окупанти цілеспрямовано перетворюють АЕС на військову базу, мінуючи все навколо.

На АЕС постійно присутні представники корпорації "Росатом". Їм бракує персоналу, оскільки українські працівники станції здебільшого відмовляються співпрацювати з окупантами.

Головне управління розвідки повідомляли, що російські військові можуть здійснити чергову збройну провокацію на території ЗАЕС. Цього разу ворог планує застосувати важке озброєння. Водночас, за інформацією "Енергоатому", на ЗАЕС впродовж останнього часу ситуація не покращилась, а обладнання, до якого мають доступ окупанти, фактично деградує.

Нагадаємо, раніше на Запорізькій атомній електростанції відбулася ротація місії Міжнародного агентства з атомної енергетики, яка стежить за станом безпеки в умовах військової агресії Росії в Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.09.2023 16:18