Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

Метеоритні дощі Персеїди: над Україною можна спостерігати захопливе космічне явище

В небі над Україною до кінця цього місяця можна спостерігати метеоритні дощі Персеїди, які досягнуть свого піка у ніч з 11 на 12 серпня.

Про це повідомила американська газета The New York Times.

Як зазначили у виданні, найкраще явище видно із північної півкулі перед світанком. Директор відділу громадського спостереження в чиказькому планетарії Адлер Мішель Ніколс наголосив, що для того аби побачити метеоритний дощ не потрібні навіть спеціальні прилади. Досить просто підняти голову і подивитися у небо.

"Вам просто потрібні очі і, якщо можливо, темне небо", — сказав він. 

Водночас, за даними Американського метеоритного товариства, деякі дощі Персіїди є достатньо інтенсивними. Так, за годину можна побачити до 100 метеорів.

Що відомо про дощі Персеїди

"Зорепад" Персеїди — це метеорний дощ, який виникає, коли Земля проходить через хвіст комети Свіфта-Туттля. Її відкрили у 1862 році, коли вона проходила найближче до нашої планети. Він отримав свою назву від сузір'я Персея, з якого походить його радіант.

Для спостереження Персеїд найкраще обрати місце подалі від міського освітлення. "Зорепад" найкраще видно після півночі, коли сузір'я Персея піднімається вище на небі. Більшість метеорів, які можна побачити під час метеорного потоку, спричинені уламками комети завбільшки з піщинку, тому випадки досягнення метеоритами землі під час метеорних потоків є надзвичайно рідкісними.

Нагадаємо, раніше австралійські науковці з'ясували, чому їжа в космосі змінює свій смак. Так, згідно з новими даними, умови мікрогравітації перетворюють звичні для людей страви на справжню лотерею смаків, ускладнюючи підтримку необхідного для здоров'я раціону.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 11.08.2024 11:20