Джо Байден і Володимир Зеленський. Джерело: ap

"Ми на фінішній прямій": Зеленський розповів про постачання США ракет ATACMS

Україна та США перебувають "на фінішній прямій" щодо постачання далекобійних крилатих ракет ATACMS. Якщо їх не нададуть, то це призведе до втрат на полі бою в Україні.

Про це повідомив CNN із посиланням на заяву президента України Володимира Зеленського, який в інтерв'ю американському виданню нагадав про бажання України отримати ракети великої дальності від США. Американський президент Джо Байден досі розглядає рішення про надання ATACMS.

"Ми на фінішній прямій, я в цьому впевнений", — сказав Зеленський.

Український президент наголосив, що Україна не хоче, щоб ATACMS були націлені на Росію, але прагне зберегти бойові можливості. За його словами, Україна "багато втратить", якщо цієї зброї не нададуть. На думку Зеленського, це призведе до "більших втрат на полі бою та в інших місцях".

Він також підтвердив потребу в більшій кількості систем протиповітряної оборони, зокрема, американської системи ППО Patriot. Зеленський наголосив, що вони необхідні для захисту цивільних районів.

Що відомо про ATACMS

Ракета ATACMS (Army TACtical Missile System) може досягати цілей на відстані в 300 км від місця запуску. Це дає можливість вражати як точкові, так і важливі цілі на великій площі точним вогнем. Для запуску ракети використовують модернізовану пускову установку M270 MLRS (дві ракети) або HIMARS (одна ракета). HIMARS мобільніший, тому його вогневі можливості менше, ніж у тяжчій гусеничній М270.

ракети ATACMS

ракети ATACMS. Фото: "Мілітарний"

Ракети призначені для ураження точкових цілей противника. Це можуть бути командні пункти, пускові установки ракет, об’єкти ППО, вузли зв’язку, склади боєприпасів тощо. Крім того, ATACMS може працювати в будь-яких погодних умовах та у будь-який час доби. Ракети можуть вражати цілі противника на усіх окупованих територіях — у Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській областях. Крім того, дальність ракети покриває Крим та Керченський міст.

Нагадаємо, що держсекретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен заявив, що Збройні сили України самі обирають цілі для атак. Щоправда, за його словами, США не допускають використання їхніх систем озброєння, зокрема ракет ATACMS, за межами України.

Щоправда, координатор Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі у вівторок, 19 вересня, уточнив, що в США все ще не визначилися щодо того, чи відправляти Україні ракети великої дальності ATACMS. Він зазначив, що ця дискусія досі триває.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.09.2023 09:50