Фото: Getty Images / Global Images Ukraine

Мігранти, рейтинги і війни. З чим Гарріс й Трамп наближаються до виборів у США

Жовтень — останній, часто вирішальний місяць в американських президентських перегонах. Час від часу Сполучені Штати стають свідками так званого "жовтневого сюрпризу" — певної події, яка серйозно змінює хід передвиборчої кампанії. Цьогорічна кампанія уже відзначилася такими — демократи замінили кандидата, на представника Республіканської партії здійснили замах, але вони майже і не вплинули на електоральну ситуацію.

З чим же Камала Гарріс та Дональд Трамп підійшли до останнього електорального місяця? Яке місце займуть у майбутніх результатах голосування мігранти, які "їдять котів та собак", інфраструктурні ідеї представниці чинної влади та дві війни, які тривають у Старому світі?

Камала попереду, але це нічого не означає

Для початку — про передвиборчі рейтинги. Як відомо, Дональд Трамп на федеральному рівні упевнено, хоч і з невеликим відривом випереджав Джо Байдена. Після демократичного рокірування ситуація змінилася — з тією ж невеличкою, але стабільною перевагою лідирує нинішня віце-президентка Камала Гарріс.

дебати трампа і гарріс

Дебати між Трампом і Гарріс у Національному конституційному центрі у Філадельфії. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Втім, як відомо, президента в Сполучених Штатах обирають штати. Тож загальнонаціональний рейтинг не має аж такого значення — і саме Дональд Трамп чудово знає про це, бо на виборах-2016 виграв саме у такій ситуації, коли загалом по країні набрав менше за свою демократичну опонентку, але, здобувши перемоги у ключових "хитких" штатах, отримав ключ від Білого дому.

За останніми даними The Hill, у національному масштабі, згідно зі сукупністю опитувань, Гарріс випереджає Трампа на 3%, маючи приблизно 50% підтримки проти 47% у Трампа. А нове опитування Гарвардського центру американських політичних досліджень показує, що перегони ще напруженіші, а Гарріс випереджає республіканця лише на 1% серед зареєстрованих виборців.

Водночас республіканець Дональд Трамп має невелику перевагу над кандидаткою від Демократичної партії Камалою Гарріс. Це стосується виборців, які голосують достроково в так званих хитких штатах (Арізона, Джорджія та Північна Кароліна).

Опитування показало, що 48% виборців, які достроково проголосують у ключових штатах, обрали кандидатом Трампа. Водночас 47% підтримали його опонентку від демократів Гарріс, а ще 5% респондентів заявили, що обрали інший варіант чи ще не голосували. Також, як свідчить опитування, серед усіх виборців у штатах, що вагаються, 48% підтримали Трампа проти 46%, які за Гарріс.

бюлетень

Бюлетень для голосування поштою 2 жовтня, 2024 року в Маямі, Флорида. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Проте віце-президентка вирвалася вперед на 8% серед тих, хто проголосував достроково по всій країні, отримавши 51% голосів проти 43% у Трампа. Загалом 45% виборців заявили, що проголосують достроково, порівняно з 50% тих, хто планує проголосувати безпосередньо у день виборів — 5 листопада.

Крім того, опитування показали, що суперники в боротьбі за крісло в Білому домі майже на рівних змагаються в Мічигані, Вісконсині, Аризоні, Пенсільванії й інших місцях, одночасно завдаючи ударів по штатах, які вагаються, за допомогою мітингів і зупинок передвиборчої кампанії.Нагадаємо, що на минулих виборах у шести штатах (крім Північної Кароліни) переміг Джо Байден. Як бачимо, у Камали Гарріс поки що такої переваги немає. Але і критичною ситуацію для чинної віце-президенти не назвеш — хоча б тому, що Байден на попередніх виборах набрав на 36 голосів виборників більше мінімально потрібної кількості. А три "хиткі" штати, які зараз на боці Трампа — Арізона, Джорджія та Північна Кароліна — це 43 голоси. Тобто втрата бодай одного з них при перемогах обох кандидатів у "своїх" штатах завершиться для експрезидента другою поспіль поразкою.

Втім, найголовніше, що варто пам’ятати — усі ці показники є в межах статистичної похибки. Тож жовтневі події, заяви та виступи можуть змінити ситуацію як у бік "слона" (символ Республіканської партії), так і на користь "віслючки" (тотемна тварина демократів). Якими ж були ці заяви на межі вересня та жовтня?

Трамп знову за своє, Гарріс грає в стратегічний позитив

Як усі пам’ятають, на перших і останніх дебатах з Камалою Гарріс Дональд Трамп зганьбився відверто брехливою заявою про те, що в одному з американських міст мігранти їдять домашніх тварин місцевих жителів. Цю бздуру спростували як до, так і під час дебатів, але Трампа, звісна річ, це не зупинило.

Кандидат від республіканців продовжив експлуатувати тему поганих мігрантів, протиставляючи їх — і Демократичну партію, яка традиційно позитивніше ставиться до цих людей — "корінним" американцям. Причому Трамп намагається використати емігрантську тему навіть там, де це нібито й недоречно. Скажімо, коментуючи наслідки урагану у Флориді, екс-президент заявив — демократи, мовляв, традиційно менше уваги приділяють і грошей виділяють на допомогу регіонам, які постраждали від стихійних лих, бо у них самі мігранти на умі.

Дональд Трамп

Дональд Трамп. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Гарріс у ситуації з ураганом та відмовою губернатора-республіканця (і колишнього претендента на президентську номінацію) Рона Десантіса спілкуватися на цю тему із віце-президенткою виступила адекватніше — заявивши, що у будь-якому разі зателефонувала б Десантісу з питанням про те, яка допомога його штату потрібна.

Але, звісна річ, головний акцент кандидатка від Демократичної партії зробила не на комунікації з політичними ворогами, а на креативному позитиві. Скажімо, в останні дні вона запропонувала кілька ідей — з будівництва кількох мільйонів будинків (у Сполучених Штатах зараз серйозна криза житла, багато американців, які раніше з 18 років залишали рідний дім, до 30 років і далі живуть з батьками, бо оренда і тим паче купівля житла є непідйомною для молодого покоління).

Крім того, Гарріс згадала про програму Medicare, запропонувавши розширити її для того, аби покривала догляд за людьми похилого віку. Підстава тут проста й очевидна — покоління бебі-бумерів, найбільше в історії США та світу, старішає, і до 2040 року 20% американців матимуть 65 років й більше. Нинішнє "покоління сандвічів", яке саме перебуває на піку своєї активності — водночас змушене буде доглядати й за дітьми, і за батьками. Саме на них і спрямована ця ідея, тож тут команда кандидатки-демократки обрала правильну стратегію. Цікаво буде побачити, як вона позначиться на її електоральних шансах.

Камала Гарріс

Камала Гарріс. Джерело: Getty Images / Global Images Ukraine

Україна та Ізраїль — хто за кого

Тема війни, точніше, воєн — в Україні та на Близькому Сході — попри очікування як українців, так і ізраїльтян, не відіграє аж таку важливу роль у передвиборчих перегонах. Але і скидати її з рахунків не варто.

Власне, кандидати й не скидають. Особливо це стосується, звісно ж, Дональда Трампа. Екс-президент взяв участь у кількох юдейських релігійних заходах, а також полякав ізраїльтян та ту частину американського суспільства, яка традиційно підтримує Ізраїль, заявивши, що у випадку перемоги Гарріс ця країна зникне з політичної мапи світу через два роки.

Камала традиційно ж для демократів більше уваги приділяє допомозі України. Хоча ця тема і є значно складнішою, бо якщо допомагати Ізраїлю Сполучені Штати змушені згідно із відповідними угодами (сюди входить і військова допомога, як це побачив увесь світ під час відбиття весняної іранської ракетно-дронової атаки), то гроші та зброя для України кожного разу проходять через процедуру ухвалення у Конгресі, а ми уже бачили, чим це може обернутися для нашої армії.

Крім того, Трамп під час візиту президента України Володимира Зеленського влаштував справжню істерику через поїздку того на військовий завод у Пенсільванії, а конгресмени-республіканці розцінили цей крок як передвиборчу агітацію за Гарріс. Втім, урешті Дональд Трамп змінив гнів на милість, зустрівся із Зеленським і традиційно заявив, що хоче миру в Україні — тоді як Гарріс також традиційно наголошує на необхідності перемоги України. Питання лише в тому, що саме у нинішньому і можливому майбутньому демократичному Білому домі вважають перемогою для України...

Зеленський у Пенсільванії

Візит Зеленського на завод з виробництва боєприпасів у Пенсільванії. Джерело: Офіс президента України

Словом, ситуація на американських виборах є абсолютно незрозумілою, і "хиткі" штати зараз стануть справжньою ареною битви між демократами й республіканцями. Так, Трамп найближчими днями відправляється саме до такого штату, в Арізону, аби закріпити свою перевагу у боротьбі за 11 голосів виборників. Чи вдасться це йому, чим відповість Гарріс і чим завершаться перемоги за крісло у Білому домі — побачимо уже за місяць, коли американці підуть на дільниці чи проголосують дистанційно.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.10.2024 13:00